Här tömmer de uttagsautomaterna – Banken: Allt ska betalas tillbaka

Bilder sprids i sociala medier från bankkaoset. Foto: Adrian / Faksimil SVT / Faksimil Facebook
  • Torsdag 2 feb 2017 2017-02-02
E-post 441

SVERIGE Polis tvingades ”säkra” ett flertal uttagsautomater i Malmö efter att ett fel i systemet uppdagats som gjorde det möjligt att ta ut betydligt mer pengar än vad som finns på kontot. – Vi var på ganska många uttagsautomater och funnits på plats för att förhindra ordningsstörning och förhindra brott, säger Kim Hild, polisens pressinformatör i region syd, till Nyheter Idag.

Rykten spreds under onsdagskvällen om att det gick att ta ut betydligt mer pengar i olika uttagsautomater än vad som finns på kontot. Polis fick tips om att människor samlats runt en rad uttagsautomater både i Malmö och i Göteborg. I Malmö tvingades polis åka ut till ett antal uttagsautomater för att förhindra brott. Det förklarar polisens pressinformatör Kim Hild i region syd när Nyheter Idag ringer.

Hon berättar att polisen har kunnat konstatera att det verkligen har tagits ut mer pengar än vad som funnits på kontot, eller som normalt ska vara möjligt att ta ut i en uttagsautomat.

– Det har skett. Sen vet vi inte hur många personer det rör sig om och exakt hur mycket pengar det rör sig om.

Polisen har inte tagit några pengar i beslag utan det är något som Swedbank får hantera i efterhand genom att kräva återbetalning. Däremot fick polisen åka ut till ett antal uttagsautomater för att förhindra eventuellt brott.

– Jag vet inte hur många det rör sig om, men ganska många har vi varit ute på och funnits på plats för att förhindra ordningsstörningar och brott. Det kan gälla att de här personerna som hämtar ut mycket pengar skulle kunna bli rånade. Det finns en sådan risk också.

– Initialt var vi på plats för att vi inte visste vad som skedde. Vi visste inte om det var manipulation av bankomater eller vad det var för någonting.

Även i Göteborg har polisen konstaterat att människor tagit ut mer pengar än vad som normalt ska vara möjligt. Men där åkte polisen aldrig ut för att närvara vid bankomater, likt polisen agerade i Malmö. Det bekräftar Johan Ljung, vakthavande befäl hos polisen i Göteborg, för Nyheter Idag.

– Det fanns tydligen möjlighet till att ta ut mer pengar än normalt, säger han.

Swedbank: Allt ska betalas tillbaka

Tidningen Aftonbladet berättar att det enligt uppgifter ska vara bankkort kopplade till Swedbank som ska vara drabbade av gårdagens fel i systemet. Möjligheten att ta ut pengar med Swedbanks kort stoppades tillfälligt vid 22-tiden på onsdagskvällen. Tidningen har talat med Claes Warrén på Swedbanks pressavdelning.

– Det kan i värsta fall innebära att man får minussaldo på sitt konto, säger han.

Även om ett systemfel gjort det möjligt att ta ut betydligt mer pengar än vad som ska vara möjligt är det ingen som kan bli rik på det hela. Bankens system har fortfarande koll på hur mycket pengar som tagits ut på varje enskilt kort och för den som övertrasserat sitt konto väntar krav från banken om återbetalning.

– Så det är ingen som kan bli rik på detta, säger Claes Warrén.

På Flashback forum berättar flera användare om hur de sett grupper av människor ta ut betydande summor pengar. Samtidigt har Swedbank fått en rad kommentarer på sin Facebooksida om kaoset vid uttagsautomaterna.

Hade du tagit ut extrapengar om du kunde?
2210 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag