Här totalslaktar Sanandaji påståendet från Reinfeldt om att vi tjänar på invandringen

Sanandaji (t.h) begår lustmord på Reinfeldts argument i sociala medier. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 3 Nov 2016 2016-11-03
E-post 5757

STOCKHOLM Invandringen till Sverige är ekonomiskt lönsam och det råder konsensus om det. Det menar före detta statsminister Fredrik Reinfeldt i en intervju med Aftonbladet i samband med att han är aktuell med en ny bok som handlar om varför invandring är bra för Sverige. Men Reinfeldts argument brutalsågas på Facebook av ekonomen Tino Sanandaji.

Den förre detta statsministern Fredrik Reinfeldt är aktuell med en nya bok med titel ”Nya livet – Om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma i gång vid 25”. Det rapporterar tidningen Aftonbladet som intervjuat Reinfeldt. Och i den nya boken fortsätter Reinfeldt argumentera för en fortsatt stor invandring till Sverige.

– De som är fientligt inställda till invandring anklagar mig för att inte berätta sanningen om kostnaderna. Till dem säger jag: varför berättar ni inte sanningen om intäkterna? säger Reinfeldt till Aftonbladet.

Enligt Reinfeldt leder invandringen till en ”stärkt ekonomi” och det ska även rädda pensionerna, menar han. Och som stöd för påståendet säger han att det råder ”konsensus” i det forskningsunderlag som han påstår sig tagit del av.

– Det har ibland sagts att anledningen till att människor kommer till Sverige handlar om att några av oss har talat om att öppna hjärtan och varit ”goda människor”. Man säger att vi ska vakna upp, sluta vara naiva och se problemen. Som om vi inte gjorde det. De som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik säger att ekonomin, pensionerna och jobben hotas. Men hur jag än vrider och vänder på det när jag går igenom de forskningsunderlag som finns råder närmast konsensus. Att människor kommer hit stärker ekonomin och säkrar pensionssystemet på sikt.

Reinfeldt blir totalt uppäten av ekonom

Men trots den förre detta statsministerns ihärdiga argument för en fortsatt stor invandring till Sverige finns det debattörer som inte är lika övertygade om invandringens förträfflighet. Ekonomen Tino Sanandaji, som forskar i just ekonomiska frågor, begår närmast ett lustmord på Reinfeldts argument.

En första invändning Sanandaji framför är att Reinfeldt aldrig citerar vilka forskningsstudier han syftar på. ”Kanske då de inte existerar”, kommenterar ekonomen syrligt.

Sedan ger Sanandaji fem olika exempel på forskningsunderlag som visar att utgifterna för samhället är större än intäkterna när det kommer till invandring. Vidare hänvisar han även till offentliga utredningar samt till Pensionsmyndighetens rapport om pensioner.

”Enligt Pensionsmyndigheten väntas varje nyanländ i snitt generera 700 tusen i intäkter och 1.5 miljoner i kostnader, en nettokostnad på 800 tusen kr”, skriver Sanandaji.

Hela Sanandajis totalsågning av Fredrik Reinfeldt kan du läsa nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag