Här träffar ryska bomber USA-allierade rebeller i Syrien

Foto: Ryska militären
  • Lördag 10 okt 2015 2015-10-10
E-post 35

SYRIEN. Ryssland fortsätter bombningarna av Islamiska staten och andra rebellgrupper i Syrien, skriver den ryska militären på sin hemsida. Nu erkänner amerikanska källor att de rebellgrupper som Ryssland bekämpar i stor utsträckning tränats upp av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Sammanlagt har CIA i hemlighet tränat omkring 10 000 rebellsoldater i Syrien de senaste två åren, rapporterar Associated Press idag. Flertalet av soldaterna har ingått i, eller slagits sida vid sida med, islamister och en stor del av de vapen som USA smugglat till Syrien har hamnat i händerna på terrorgrupper.

– Förmodligen har mellan 60 och 80 procent av vapnen som USA skyfflat in gått till al-Qaida och dess allierade, kommenterar den amerikanska Syrienexperten Joshua Landis.

Det hemliga CIA-programmet har pågått sedan 2013 och syftet med det har varit att försöka störta Syriens president Bashar al-Assad från makten. Inte förrän under juli och augusti i år lyckades de USA-tränade rebellerna nå militära framgångar mot den syriska armén, då vände sig al-Assad till den ryske presidenten Vladimir Putin för hjälp.

De senaste veckorna har ryskt stridsflyg obönhörligen bombat såväl Isis som de USA-allierade rebellgrupperna. Ryssland anser att de flesta rebellgrupper i Syrien är terrorister och gör ingen större skillnad mellan Isis och och de rebellgrupper som tränats upp av USA.

I ett videoklipp som den ryska militären laddade upp på Youtube igår eftermiddag visas hur ryskt stridsflyg bombar Liwa al-Haqqs högkvarter i Idlibprovinsen i norra Syrien.

Liwa al-Haqq är en sunnimuslimsk islamistisk rebellgrupp som ingår i Jaish al-Fatah, en av flera paraplyorganisationer för de rebellgrupper som slåss sida vid sida mot såväl Isis som den syriska armén. Bland dessa rebellgrupper finns alltså rebeller som både tränats och beväpnats av CIA.

I USA pågår just nu en politisk debatt om hur den ryska offensiven ska mötas och hur de rebellgrupper som tränats upp under två års tid ska skyddas från de ryska bomberna. Ett förslag som framförts har gått ut på att förse rebellerna med luftvärnsrobotar så de ska kunna skjuta ned de ryska stridsplanen, men den idén har avfärdats med tanke på hur stor andel av de amerikanska vapnen som hittills hamnat i händerna på terrorister.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag