Här upptäcker Kolbjörn, 41, det stora scoopet

Foto: Twitter samt Nyheter Idag
  • Fredag 22 mar 2019 2019-03-22
E-post 344

När journalisten Kolbjörn Guwallius skulle slå sig till ro för att lyssna på SR Studio Ett upptäckte han en jättenyhet. SD-ledaren Jimmie Åkesson, som intervjuas i programmet, hintar att det tidigare förekommit kontakter mellan SD och KD. – Det är ett stort scoop detta, skriver han på Twitter.

Under torsdagen publicerade KD-ledaren Ebba Busch Thor ett inlägg på Facebook där hon förklarar att KD nu byter fot och öppnar för att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna. Beskedet blev en stor nyhet och under torsdagseftermiddagen intervjuades SD-ledaren Jimmie Åkesson i Sveriges Radio Studio Ett.

En av lyssnarna var journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius, 41 år gammal. När han lyssnade på programmet upptäckte han ett jättestort avslöjande.

– Det är ett stort scoop detta, skriver han själv om saken på Twitter.

”Kan bara tolkas som att SD-folk har träffat KD-folk i smyg tidigare”

I ett av svaren som Åkesson ger uppfattar Guwallius att SD-ledaren i praktiken erkänner att Sverigedemokrater har träffat KD-folk i det fördolda. Men för att försäkra sig om att han verkligen hörde rätt sätter han sig vid datorn och transkriberar stora stycken av intervjun.

– Det är så anmärkningsvärt att jag såg ett behov av att gå tillbaka och transkribera, kommenterar han på Twitter.

Och mycket riktigt säger Åkesson att ”skillnaden nu är väl att dels kan det bli kanske mer oftare, mer vanligt men framför allt behöver det ju inte ske i lönndom utan det kan ske mer öppet”. Den meningen kan mycket väl tolkas som att Sverigedemokrater och Kristdemokrater faktiskt har träffats tidigare, om än i smyg.

KD: Guwallius har en poäng

När Nyheter Idag konfronterar Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson erkänner han utan omsvep att Guwallius faktiskt kan ha en poäng. Han hänvisar till sin egen förre detta kollega på Svenska Dagbladet som flera gånger i praktiken beskrivit samma sak, att samtal faktiskt sker mellan olika partier i riksdagen.

– Tove Lifvendahl har skrivit flera gånger om hur man som mötesordförande i en kommunal församling eller i ett riksdagsutskott släpper ordet fritt där alla får deklarera sin ståndpunkt för att komma med ett förslag, för att sedan anpassa olika viljor till ett förslag som en majoritet kan stödja.

Samma omständigheter pekade även KD-ledaren i sin omtalade Facebookstatus. Där berättar hon att KD förde samtal med både V och SD i frågan om ökat stöd för kristna konvertiter som söker uppehållstillstånd i Sverige.

”Har vi därmed fört politiska samtal med V och SD i dessa frågor? Ja, i någon mån är det förstås så”, skrev Busch Thor helt öppet redan innan Guwallius upptäckte det stora scoopet. Därmed bekräftas just den bilden som Guwallius anar ur SR-intervjun, att SD och KD faktiskt har haft kontakt med varandra.

– I Facebookstatusen berättar Ebba Busch Thor om hur Hans Eklind lyckades få stöd från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna genom att samtala med dom. Det kan man kanske kalla ett ”hemligt” samarbete om man vill, säger Gudmundson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag