Här varnar Ericsson anställda i internt mejl för överfallsrisken i Järvaområdet

Nu varnas de anställda på Ericsson för rånrisken precis utanför jobbet. Foto: Wikimedia Commons / Faksimil ur mejlet
  • Lördag 22 okt 2016 2016-10-22
E-post 1650

STOCKHOLM ”De senaste veckorna har det förekommit ett antal incidenter med rån i Kistaområdet och tyvärr har kollegor på Ericsson varit brottsoffer”, skriver Ericssons säkerhetschef Lars Florander i ett internt varningsmejl till de anställda under fredagen. Nu uppmanas anställda att undvika områden utanför arbetsplatsen i Kista på kvällstid.

Ett internt varningsmejl har gått ut till anställda inom företaget Ericsson med anledning av den allt mer otrygga situationen i Järvaområdet. Företaget är väletablerat i Kista i norra Stockholm, insprängt mellan förorter som Husby, Rinkeby och Tensta.

”De senaste veckorna har det förekommit ett antal incidenter med rån i Kistaområdet och tyvärr har kollegor på Ericsson varit brottsoffer”, inleder säkerhetschef Lars Florander mejlet.

Han förklarar i meddelandet att det finns ett mönster i överfallen, både vad gäller tid, platser och förövare – vilka beskrivs som två eller fler yngre män. Med anledning av detta är företagets säkerhetsavdelning i frekvent i kontakt med polisen, står att läsa i mejlet.

”Ökat på med vår bevakning”

I det interna mejlet förklaras även att både företaget och väktarbolag har satt in extra resurser kvällstid för att hantera problematiken. Florander skriver även att ”vi stöttar tillsammans utsatt personal”. Företaget uppmanar även anställda att vara extra försiktiga och uppmärksamma kvällstid samt att endast välja vägar som är väl upplysta. Om personal känner osäkerhet eller behöver råd hänvisas till ett internt telefonnummer dit anställda kan ringa.

Nyheter Idag har talat med Lars Florander och han bekräftar att mejlet gick ut till de anställda under fredagen.

– Vi har gått ut och informerat om situationen, det är det vi gjort hittills. Vi har naturligtvis ökat på med vår bevakning, säger han men hänvisar i övrigt till företagets medieavdelning samt till polisen i Kista.

Enligt Florander gäller varningen inte bara Ericsson utan mer generellt för hela området. Ett antal andra internationella teknikföretag är verksamma i området som exempelvis mjukvaruföretaget Microsoft och en rad konsultföretag.

Ökänt utanförskapsområde

Området i Kista, där Ericsson nu varnar sina anställda för rånrisk, har länge uppmärksammats för ett omfattande utanförskap. Bara några stenkast ifrån Kista är Husby beläget, en förort som uppmärksammades internationellt i maj 2013 när omfattande upplopp, skadegörelse och bilbränder rasade i området. I upploppen skadades flera poliser och stora resurser fick sättas in från samhällets sida för att stävja oroligheterna.

Även Rinkeby och Tensta, bägge förorter belägna på gångavstånd från Kista, har länge beskrivits som ”no go”-zoner i medier. Det är inte ovanligt att både journalister och framför allt blåljuspersonal blir attackerade i dessa områden.

Nyheter Idag har under lördagen sökt Ericssons pressavdelning, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag