Hård kritik efter utspel om att ”väktare är det största säkerhetshotet”

Foto: Vogler/Creative Commons
  • Lördag 2 feb 2019 2019-02-02
E-post 1596

STOCKHOLM ”Känns allt mer som att väktare är det största säkerhetshotet för medborgarna”, twittrar vänsterdebattören Helle Klein med anledning av en uppmärksammad händelse med en gravid kvinna. Nu ifrågasätts Kleins utspel av en lång rad debattörer.

Videobilder som först publicerades i sociala medier visar hur ordningsvakter för med sig en gravid kvinna från ett tunnelbanetåg i samband med biljettkontroll. Uppgifterna går isär om vad som verkligen hände.

Kvinnan uppger till DN att vakterna brukat våld mot henne, andra uppgifter talar om att det i själva verket är kvinnan som betett sig olämpligt.

Klein: ”Väktare största säkerhetshotet”

I sociala medier har händelsen blivit brett omtalad och vänsterdebattören Helle Klein gör ett kontroversiellt uttalande gentemot ordningsvakter och väktare. ”Känns allt mer som att väktare är det största säkerhetshotet för medborgarna. SL måste utreda sensate väktarskandalen grundligt”, skriver hon på Twitter.

Inte helt oväntat väcker den tweeten reaktioner. Senare har Klein nyanserat det utspelet genom en ny tweet.

”Helt hopplöst att normalt vettiga människor inte kan skilja på en upprörd känslo-tweet och faktabaserat påstående i en artikel typ. Och istället för att ha fokus på den vidriga händelsen i tunnelbanan blir fokus på oss som uttryckt vår avsky. Tala om att blanda bort korten”, skriver hon.

Özz Nûjen twittrar om ”vit makt”

Även komikern och samhällsdebattören Özz Nûjen kommenterar händelsen i tunnelbanan. Kvinnan i fråga är mörkhyad, något som Nûjen anspelar på i ett par tweets där han skriver om ”vit makt”.

Men det är inte alla som i första tolkar händelsen som att ordningsvakterna gjort fel. Dagens Nyheters fristående kolumnist Hanne Kjöller konstaterar i en diskussion på Twitter att ”vill man ha en trygg resa bör man inte planka”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag