Hård kritik mot Expos utbildning för åklagare och domare

Sundström (t.v) och Thelins tweet (t.h).
  • Söndag 9 Dec 2018 2018-12-09
E-post 3211

”I en normalt fungerande demokrati där människor är medvetna om rättsstatens principer händer inte sånt här”, skriver advokat Henrik Sundström (M) när han kritiserar att Expo och Juridikfronten ska utbilda rättsväsendet i att bli bättre på att lagföra människor för åsiktsbrott.

Nyheten att Expo och Juridikfronten ska utbilda utredare, åklagare och domare i frågor som rör åsiktsbrott väcker reaktioner. Advokaten och moderaten Henrik Sundström reagerar starkt på vad han upplever kan vara en politisering av rättsväsendet.

”Rättsstaten bygger på maktdelning mellan den exekutiva och den dömande makten. Domstolarna ska vara självständiga och oberoende av regeringen för till exempel sin fortbildning. Detta följer bland annat av FN:s principer för rättsväsendets oberoende. Domstolar ska i utbildningsfrågor själva styra sina behov av vidareutbildning”, skriver Sundström.

”Trots detta har den statliga myndigheten MUCF beslutat att använda dina och mina skattepengar för att låta vänsterextrema stiftelsen EXPO ta fram en utbildning för domare. I en normalt fungerande demokrati där människor är medvetna om rättsstatens principer händer inte sånt här”, fortsätter han.

Det är emellertid inte bara Sundström som reagerar kraftigt på nyheten. Den före detta domaren och lagmannen Krister Thelin påpekar att Expos utbildning är något som ”domstolsväsendet bör hålla sig långt borta från”.

Utbildningen finansieras av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Syftet med utbildningen är att lära rättsväsendet att bli bättre på att lagföra åsiktsbrott i främst sociala medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag