Hård kritik mot Macron för kommentar om skadad 73-åring

Den 73-åriga kvinnan trampas ned av polis. Bild: Faksimil Twitter/Vicomte56
  • Fredag 29 mar 2019 2019-03-29
E-post 505

NICE Frankrikes president Emmanuel Macron får hård kritik för sin kommentar om en 73-årig kvinna som blev allvarligt skadad under helgens demonstrationer. Protesterna mot Macron har pågått i nitton veckor.

Genevieve Legay fick en skallfraktur när polis drabbade samman med demonstranter i Nice, rapporterar The Local.

Åklagaren Jean-Michel Prêtre sade att hon verkade ha slagit i huvudet i en stolpe när polisen försökte stoppa demonstranter från att ta sig till ett område som förbjudits för demonstranter.

Läs även: ”Den allvarligaste sociala kris som Frankrike har upplevt sedan 68”

Händelsen kommenterades av Frankrikes president Emmanuel Macron, som var på plats i Nice för att möta Kinas president Xi Jinping.

– När man är fragil och riskerar att bli knuffad, går man inte till platser där tillträde är förbjudet, och man sätter sig inte i sådana situationer, sade Macron till den lokala tidningen Nice Matin.

Uttalandet fick kritik av Legays familj, som anklagat polis för att ha använt överdrivet våld.

– Man kritiserar inte någon som ligger i en sjukhussäng, sade familjens advokat Arie Alimi, som kallade Macrons kommentar för ”grov och okänslig”.

Läs även: ”Våra politiker tar order ovanifrån, de är politiker av FN:s eller värdegrundens nåde”

Macron fick även hård kritik av vänsterpolitikern Jean-Luc Melenchon, som besegrades av Macron och Le Pen i första omgången av det franska presidentvalet.

”Herr Macron, vår Genevieve från Nice behöver inte dina lektioner i visdom. Du kan lära dig mycket från henne. Hon står upp för det gemensammas bästa. Och du, i vems namn attackerar du henne?” twittrade vänsterledaren, som vägrade stödja Macron mot Le Pen i presidentvalets andra omgång.

I november inledde ”de gula västarna” sina demonstrationer mot Macrons ekonomiska politik. Trots att Macron dragit tillbaka flera kritiserade förslag, som höjningen av skatten på drivmedel, har demonstrationerna fortsatt varje lördag sedan dess. I helgen protesterade de gula västarna för nittonde lördagen i rad.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag