Hård kritik mot senator när DNA skulle bevisa att hon är cherokee

Elisabeth Warren. Bild: United States Senate
  • Onsdag 24 okt 2018 2018-10-24
E-post 96

WASHINGTON Efter att ha anklagats för att ljuga om sitt ursprungsamerikanska arv har den demokratiska senatorn Elisabeth Warren presenterat ett DNA-test som visar spår av ursprungsamerikanskt DNA. Men testet får kritik av både Cherokee Nation, som Warren påstod sig ha koppling till, och president Trump.

Den demokratiska topp-politikern Elisabeth Warren, senator för  Massachusetts, har länge påstått sig vara delvis ursprungs-amerikan, närmare bestämt cherokee. Hon har angett sig själv som ursprungsamerikan i Association of American Law Schools register, när hon hade tjänst vid University of Pennsylvania samt när hon ansökte om tjänst vid Harvard.

Även om Harvard har hävdat att hon inte fick tjänsten på grund av sin påstådda bakgrund, har det anrika universitetet ändå framhållit Warren som ett exempel på sin mångfald bland anställda, skriver Musa Al-Gharbi i en kritisk krönika i The Hill.

Läs även: Kanye West stödjer Trump – kallas ”hora” och ”neger” på CNN

2016 uppmanades Warren av senatorn Scott Brown att bevisa sitt arv genom att göra ett DNA-test. 2018 erbjöd sig president Trump att skänka en miljon dollar till ett välgörande ändamål Warren själv fick välja på villkor att  ”du gör testet och bevisar att du är indian”. Trump har även hånat Warren genom att kalla henne för ”Pocahontas”, vilket många anser vara ett rasistiskt påhopp.

Hård kritik från Trump och Cherokee Nation när DNA-test redovisades

I oktober 2018 redovisade Warren till sist resultatet av ett DNA-test. Testet visade att Warren genetiskt framförallt är europé, men att det också fanns spår av ursprungsamerikanskt DNA från en släkting mellan 6 och 10 generationer tillbaka.

Detta stämmer visserligen med Warrens påstående att en av hennes anmödrar i alla fall var delvis ursprungsamerikan, men har lett till hård kritik från bland annat Cherokee Nation.

– Att använda DNA-test för att hävda anspråk på någon förbindelse med Cherokee Nation eller någon annan nation, även vagt, är opassande och felaktigt. Senator Warren underminerar stammarnas intressen med sina fortsatta anspråk på ursprungsamerikanskt arv, sade Cherokee Nations statssekreterare i ett uttalande.

– Det finns inget oskyldigt med att en vit kvinna hävdar att hennes förfäder upplevde folkmord och etnisk rensning – ett oundkomligt faktum för Cherokeer – när de inte gjorde det, sade aktivisten Rebecca Nagle.

Inte heller president Trump var imponerad av testet.

– Hon tog ett falskt DNA-test och det visade att hon kanske är 1/1024, betydligt mindre än en vanlig amerikan, sade Trump, som tyckte att Warren skulle be den amerikanska allmänheten om ursäkt.

Warren har sedan dess sagt att hon ”förstår och respekterar” skillnaden mellan att ha spår av DNA från ursprungsamerikaner och att vara medlem i en nation eller stam.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag