Hård kritik mot statlig sajt: ”Marknadsför Sverige som bidragsland”

Foto: Skärmdumpar från Sweden.se
  • Tisdag 29 okt 2019 2019-10-29
E-post 937

SVERIGE En statlig sajt som ska marknadsföra Sverige gentemot utlandet innehåller detaljerad information om det svenska bidragssystemet. ”Alla som medverkar till detta borde få sparken och sen sitta i fängelse”, kommenterar Katerina Janouch.

Sajten Sweden.se beskriver sig som en ”officiell källa till fakta om Sverige” och drivs av myndigheten Svenska institutet, SI, vars uppdrag är att ”att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige”. På sajten finns allehanda information om Sverige på engelska, arabiska, kinesiska och ryska.

TV4 rapporterar att sajten marknadsför Sverige som ”ett land med mycket generösa bidrag och förmåner”. Bland annat informerar man om att illegala invandrare, så kallade ”papperslösa”, har viss rätt till vård och att den betalda föräldraledigheten är världens längsta.

– Det är ju helt orimligt, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TV4.

– Om man uttryckligen berättar att man kan få väldigt mycket pengar om man har många barn, om man berättar vilka förmåner man har om man stannar kvar i landet illegalt, då skickar man helt enkelt fel signaler om vad Sverige vill vara, och det borde regeringen ta ansvar för.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) ska nu ta ett möte med de ansvariga bakom sajten för att ta reda på varför man har lagt upp den här informationen.

– Jag tycker det är viktigt att ha en balanserad information och att inte locka hit människor bara på grund av vår välfärd. Det är i så fall en olycklig balans, säger hon till TV4.

Carolin Dahlman, ledarskribent på Kristianstadsbladet, är inte imponerad av ministerns reaktion.

”Hon skulle ’boka ett möte’ och prata med SI ’för att förstå deras grund’.

Förstå deras grund? Går det ens att förstå? Inte undra på att Socialdemokraterna sjunker i opinionen. ’Gör din plikt, kräv din rätt’ känns som något S propagerade för i en annan tidsdimension, på en annan planet.”

På sociala medier har flera reagerat starkt på nyheten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag