Hård kritik när Malmö stad önskar ”fina helgdagar”

Bild: Felicia Buitenwerf/Faksimil Facebook
  • Lördag 23 dec 2023 2023-12-23
E-post 0

I ett inlägg på Facebook på fredagen skriver Malmö stad att ”vi önskar er alla fina helgdagar och ett gott nytt år”. Den helg det handlar om är förstås den kristna julen, och Malmö stads vägran att önska en god jul får hård kritik i inläggets kommentarfält.

Som svar på kritiken skriver ”Linnea” från Malmö stad att ”Alla firar inte jul och vi vill inkludera alla som bor i vår stad, så därför önskar vi alla fina helgdagar istället”.

Då påpekar flera Facebookanvändare att Malmö stad tidigare arrangerat den muslimska högtiden Eid – som man dessutom kallade för ”ett firande för alla”.

Flera Facebookanvändare skriver också att muslimer inte nödvändigtvis blir kränkta av att önskas en god jul.

Även Migrationsverket undviker att nämna jul när myndigheten önskar sina läsare ”god helg och gott nytt år” på en bild som publiceras på Facebook.

I texten till inlägget nämner Migrationsverket den kristna högtiden, då de skriver att ”Jul och nyår närmar sig och det innebär att vi kommer ha förändrade öppettider.”

Det kan noteras att alla kulturer inte heller firar nyår den 31 december. Det muslimska nyåret räknas från när profeten Muhammed utvandrade från Mecka till Medina och infaller den första dagen i månaden Muharram, vilket år 2024 infaller den 7 juli. Kurder, iranier och afghaner firar nyår på Newroz, som år 2024 infaller den 20 mars. Judar firar nyår på Rosh Hashana som infalller i oktober. Även kineser, sikher, assyrier och kopter firar nyår på andra datum än det västerländska nyåret.

Läs även: Här sågar klimataktivister sönder den ikoniska julgranen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag