Hässleholm kommun köper in burkinis till skolbarn

Burkini är en heltäckande baddräkt Foto: Flickr
  • Fredag 25 aug 2017 2017-08-25
E-post 3823

HÄSSLEHOLM Hässleholm kommun har köpt in burkinis för att muslimska flickor ska kunna delta i simundervisningen. Tidigare har många av flickorna badat med kläder på och klagomål har inkommit över den mängd bakterier som spridits i vattnet.

För att alla flickor ska kunna vara med i simundervisningen har Hässleholm kommun köpt in burkinis, det uppger Skånska Dagbladet.

– Vi vet att det finns elever som inte kan delta i simundervisningen utan mer täckande klädsel så det är helt enkelt för att få ett så högt deltagande som vi kan, säger Rolf Bengtsson, biträdande förvaltningschef, till Skånska Dagbladet.

I Hässleholms kommun har det funnits en efterfrågan på burkinis från både fritidsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen.

I kunskapskraven för idrott framgår det tydligt att alla elever ska kunna simma 200 meter för att bli godkända. Fram tills inköpet av burkinis har många muslimska flickor simmat med kläder för att täcka sig.

– Många badade i sjalar och kläder och då kommer trettio miljoner bakterier i vattnet ifrån svett, smink, avföring och allt annat som man bär med sig ner i vattnet, säger Henrik Samevik, anläggningschef, till Skånska Dagbladet.

När Rolf Bengtsson får frågan om inköpet av burkinis inte är mer problematiskt än att köpa in exempelvis skridskor, svarar han avvisande.

– Jo, men eftersom det inte finns någon sorts förbud i Sverige mot att bära slöja eller heltäckande klädsel så kan inte heller vi i skolan säga att man inte får klä sig så. Visst finns det en del som tycker att slöja och heltäckande klädsel är ett uttryck för kvinnoförtryck men det är inte skolans ansvar att göra den tolkningen, säger Rolf Bengtsson, till Skånska Dagbladet.

Hässleholm kommun erbjuder däremot inga badbyxor eller baddräkter för utlåning. Enligt Bengtsson förutsätts det att man har med sig badkläder om man dyker upp till simlektionerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag