”Hatiskt innehåll”: Facebook stoppade Nyheter Idag-omröstning om böneutrop

  • Fredag 9 mar 2018 2018-03-09
E-post 1181

SVERIGE En omåttligt populär omröstning om böneutrop på Nyheter Idag har blockerats av Facebook med motiveringen ”hatiskt innehåll”. I praktiken går det inte dela länkar till artikeln, istället får Facebookanvändare varningsmeddelande. – Det är för mig obegripligt hur en högst relevant fråga kan anses ”hatisk”. Hur resonerar Facebook egentligen? undrar Chang Frick från Nyheter Idag.

Den ursprungliga artikeln är ett så kallad ”rewrite”, eller på svenska ett refererat, av en debattartikel i den kristna tidningen Dagen. I den artikeln berättar en före detta imam varför han anser böneutrop problematiska. Artikeln i Dagen är kopplad till en pågående debatt om böneutrop ska tillåtas för en moské i Växjö, men frågan har stort intresse även i övriga Sverige.

I Nyheter Idag-artikeln erbjuds läsarna även möjligheten att tycka till i en omröstning i slutet av artikeln. Frågeställningen lyder ”Ska Sverige tillåta böneutrop” med svarsalternativen ”Ja” eller ”Nej”.

Omröstningen blev populär långt utanför Sverige och människor från länder i mellanöstern deltog för att göra sin röst hörd. Över 200 000 personer har deltagit i omröstningen, räknat på unika IP-adresser. Inte minst kom många besökare från länder som Turkiet, Ryssland, Irak och Saudiarabien. Men plötsligt tog det stopp, flera användare mejlar Nyheter Idag och berättar att Facebook blockerat länken till artikeln.

+ PLUS Så röstade läsarna: Hela listan – land för land

”Facebook tar bort hatiskt innehåll”, inleds förklaringen som en Nyheter Idag-läsare fått från Facebook. Nyheter Idag-grundaren Chang Frick är förvånad över Facebooks bedömning.

– Det här är en fråga som helt uppenbart väcker engagemang och som många, både i Sverige men även i utlandet, tycker är relevant. Varför ska folk förbjudas att tycka till om en sådan här fråga? Och vad som är hatiskt övergår mitt förstånd.

Nyheter Idag har dubbelkollat om den kristna tidningen Dagens artikel är blockerad, men det går bra att dela på Facebook. Därmed drar Frick slutsatsen att det måste vara själva omröstningen som Facebook slår ner på.

– Texten i vår artikel är rakt av ett referat från Dagen, där vi länkar till dem. Den enda skillnaden är att vi ställer en rak fråga där människor får tycka till. Även om omröstningen i sig inte har någon betydelse är det ändå ett pedagogiskt sätt att få igång en sorts demokratisk process.

Blockeringen hävdes

Ungefär ett dygn efter att de första läsarmejlen inkommit om att länken är blockerad har statusen för den aktuella artikeln ändrats igen. På fredagskvällen vid 18-tiden går det åter att dela länkar till Nyheter Idag-omröstningen.

– Det kanske bara var en teknisk grej som gick fel hos Facebook, men med tanke på den debatt som finns idag och det höga tonläget är det svårt att inte föra tankarna åt en överdriven ängslighet. Jag tror risken är stor för den här typen av incidenter i ett valår, vilket kan bli mycket olyckligt då det är just då det är som viktigast att alla får komma till tals.

Även redaktionschefen Pelle Zackrisson reagerar på att länken blockerades med hänvisning till ”hatiskt innehåll”.

– Det här visar att det är farligt att bli beroende av stora jättar som Facebook och Google. Det gäller i grunden alla medier. Vi satsar på att utveckla vår PLUS-affär och knyta våra läsare närmare oss.

Är du orolig för att ängslighet stryper den fria debatten?
4078 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag