Hatklubben förklarar krig mot ”Avpixlats politiska korrekthet”

Hatklubben skriver en gemensam debattartikel där de utmanar Avpixlat på en duell.
  • Tisdag 10 maj 2016 2016-05-10
E-post 628

DEBATT Facebookgruppen ”Hatklubben” kastar nu handsken och utmanar Avpixlat på ett event där de deltagande kan låta näthatet träda fram i direktsändning. I en debattartikel, full av raljanta slag under bältet, utmanar Hatklubbens administratörer några av de drivande personerna från sajten Avpixlat på debatt.

Sedan de sociala mediernas genombrott har internet blivit allt tråkigare. Dels stänger de egna preferenserna in oss i ekokammare bland likasinnade för ryggdunkar och grupprunk, dels delar vi våra sociala medium med chefer, arbetskamrater, släktingar och familj som ser alla våra kommentarer och likes. Alternativet är inte mycket roligare: Flashback Forum och Avpixlats kommentarfält, där anonyma fegisar spyr ur sig det hat de är för fega att stå för i under eget namn.

Hatklubben startade som en reaktion på detta trista tillstånd. I en sluten grupp lät vi meningsmotståndare gå loss på varandra med samma friska hat som präglade internet innan Mark Zuckerberg inhägnade nätet till en global by där alla småsint övervakar varandra.

Poängen med att gruppen är sluten är inte att hemlighålla innehållet fullständigt, utan att medlemmarna ska kunna ge fullt uttryck för sitt hjärtas hat utan bevakas i realtid av sina övriga facebook­kontakter.

Bortsett från att vi vänder oss mot småborgerlig artighet och identitetspolitisk känslighet så är Hatklubben ett opolitiskt forum. Här hatar folk från i stort sett alla politiska grupperingar varandra, och när folk sparkas ut görs det enbart av kvalitetsmässiga skäl. Vi vill hålla viss nivå, och har inte tålamod med spam, memes och korkade inlägg.

Annars är alla varmt välkomna. Bland våra aktiva medlemmar märks så vitt skilda personer som den högerradikale förläggaren Daniel Friberg, Daniel Spansk från nedlagda Svenskarnas Parti, de antirasistiska vänsteraktivisterna Henrik Johansson och Paula Dahlberg, tidningen Arbetarens krönikör Nathan Hamelberg, piratpartisten Carl Johan Rehbinder, Timbros Mattias Svensson och anarkokapitalisten Sofia Arkestål.

En grupp har dock varit märkligt frånvarande: de så kallade “Sverigevännerna”, den annars så högljudda grupp sverigedemokratiska sympatisörer som rör sig kring bloggar som Avpixlat och dominerar det anonyma Flashback forum. Det framstår som särskilt märkligt med tanke på hur flitigt den här gruppens representanter annars brukar klaga på det inskränkta debattklimatets kvävande politiska korrekthet i landet där man inte får säga negerboll längre. Men när vi ger dem ett land där man får säga vad som helst (så länge man gör det med viss stil och klass), inklusive “negerboll”, så öppnar de inte käften. De törs tydligen inte utan stödlikes och styrkekramar från sin armé av sykofanter.

Men medlemmar är de gärna. Som Dispatch internationals Ingrid Carlqvist, som lurkat sidan i princip sedan start. Eller Avpixlats Roger “Salle” Sahlström, som inte var ett dugg intresserad av att utnyttja sin yttrandefrihet under sin tid som medlem i gruppen. Desto piggare var han på att skärmdumpa ett så kallat “hot”, för att skörda likes, klick och sympatier från sina anhängare på Facebook och Avpixlat.

“Hotet” i fråga kan beskådas nedan, jämte ett annat “hot” av samma dignitet.

Tobbes och Mathias hot, ordväxlingen mellan Daniel Friberg och Mathias Wåg
haklubben_nathat650

Det kan ju vara av visst intresse att notera hur man väljer att reagera på den här typen av “hot”. För de flesta normalbegåvade människor utan allvarliga psykiska problem är ett hot som innefattar statskupp följt av publika avrättningar ingenting att ligga sömnlös om natten över. Även om vi inte har någon högre uppfattning om Roger Sahlströms intellektuella kapacitet, är vi rätt säkra på att han i alla fall är tillräckligt intelligent och psykiskt stabil för att ta den här typen av hot på det allvar de förtjänar. Vad han är ute efter med sina krokodiltårar är naturligtvis att plocka hem martyrpoäng bland sina lättkränkta följare och läsare.

I sak har vi egentligen inga större problem med det. Gruppen är visserligen sluten men vi har inget förbud mot skärmdumpar. Vi hade förstås gärna sett att Roger bet tillbaks i gruppen, men vi kan inte gärna tvångsoperera in en ryggrad på stackaren.

Det som väckte vår vrede var Avpixlatredaktionens agerande i kommentarfältet. Trots bölandet över de s.k “hoten” har man tillåtit betydligt grövre hot från sina egna anhängare. Exempel ges nedan.

Exempel från Avpixlats kommentarfält

hatklubben_ap_kommentarfalt650

Att hota med att leta upp någon är förstås en betydligt grövre hotelse än impotenta hot om “publika avrättningar”, av uppenbara skäl. I och med att vi i Hatklubbens administration inte består av permakränkta små glasprinsessor kommer vi dock inte gå vidare med polisanmälningar, utan nöjer oss med att konstatera Avpixlats dubbla standard. Att Avpixlat i övrigt gärna raderar kommentarer fick en av våra administratörer erfara när han försökte ta debatten i samma kommentarfält. Hård men relevant kritik ledde snabbt till radering och blockering, medan de hotfulla kommentarerna ovan blivit kvar.

Med tanke på Avpixlats höga svansföring om yttrandefrihet, och deras ständiga klagovisor om det repressiva debattklimatet, är hyckleriet slående.

Vi har en stående inbjudan till Avpixlats redaktion om att komma in i Hatklubben och diskutera helt fritt, men har vid det här laget insett att de aldrig kommer våga ta en diskussion utanför sina trygga kuddrum, där deras anhängare dominerar och de själva raderar. Därför går vi dem ytterligare till mötes och bjuder in till publik, livesänd debatt. Era främsta förmågor mot våra främsta hatare. Vi kan försäkra er om att tillställningen inte kommer följas av någon publik avrättning.

TL;DR: Kom då. Kooom då. Töntar.

Hatklubbens administration

Axel Luo Öhman, Johannes Nilsson, Mathias Wåg, Mikael Skillt, Myra Åhbeck Öhrman, Naomi Franzén och Tobias Törnblom.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag