HD river upp upploppsdom av ”rättviseskäl”

Bild: Faksimil Twitter/Facebook
  • Lördag 3 jun 2023 2023-06-03
E-post

I mars sänkte Högsta Domstolen straffen för för två personer som dömdes för grovt blåljussabotage i samband med korankravallerna. Nu skickar HD tillbaka en liknande dom till hovrätten för ny prövning, rapporterar TT.

HD vill se domen omprövad av  ”starka rättviseskäl” i ljuset av den egna vägledande domen i mars, då HD menade att de båda dömda personerna inte kunde hållas ansvariga för vad andra personer gjort sig skyldiga till under upploppet.

”Högsta domstolen beviljar därför prövningstillstånd och beslutar, med beaktande av framför allt domstolens roll som prejudikatinstans, att den förnyade prövningen ska göras i hovrätten”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Det aktuella målet handlar om fyra personer som  dömdes till fleråriga fängelsestraff i hovrätten för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet under med förra årets korankravaller i Örebro.

Läs även: Högsta domstolen toksänker straffen för korankravallanter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag