Heberlein: Åkessons Moberg-citat avslöjar vänsterns intellektuella haveri

Foto: Lars Nordin/Nyheter Idag
  • Måndag 8 jul 2019 2019-07-08
E-post 6216

Visst kan man dra på smilbandet åt att den samlade tyckareliten får mental härdsmälta när Jimmie Åkesson citerar Vilhelm Moberg i sitt Almedalental. Men det finns också något djupt problematiskt när bland annat en minister, en professor i statsvetenskap, med flera, inte har bättre koll. Att de låter sig dras med i hysterin. Det visar något om vår samtid, att så många saknar förmåga till kritiskt tänkande, skriver Ann Heberlein.

Igår avslutades politikerveckan i Visby med att Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, äntrade scenen och talade till folket. Åkesson inledde med att citera några stycken ur Vilhelm Mobergs essä ”Svensk strävan”: ”Sverige är vårt, det är de sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra”, lyder de första stroferna i Mobergs hyllning till sitt folk och sitt land, och exakt där tappade stora delar av den svenska tyckareliten huvudet.

Kanske var det Olle Wästberg, den gamle folkpartisten, diplomaten och humanisten, som satte stenen i rullning? 14.56 twittrar Wästberg: ”Nyss beskrev Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal Sverige som ”sex och en kvarts miljoner levande svenskars land”. Det vill säga att 3 250 000 i vårt land inte räknas som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande”.

En av de första att retweeta Wästbergs fatala missuppfattning var Helle Klein, sossemärkt präst och publicist, ordförande för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter. Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, hängde på. Sven-Erik Liedman, professor emeritus i idéhistoria lät sig ryckas med, liksom juris doktor Helena du Rees, kriminolog som gjort sig ett namn på att hävda att överfallsvåldtäkter inte ökat.

Ursula Berge, som är samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, ville också hon visa upp sin humanism och twittrar ”Otroligt obehagligt framtidsscenario. Skriker tidigt tyskt 30-tal..” Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, som livetwittrar under Åkessons tal förfasar sig likaså. Gert Gelotte, tidigare politisk redaktör, ihågkommen främst för sitt fanatiska hat mot Alice Teodorescu, skriver att han aldrig tidigare ”hört ett så renodlat fascistiskt tal”.

Att Henrik Arnstad, bemärkt för sina lögner kring sina akademiska examina, och sina överdrifter om militära meriter, gick bananas förvånar ingen.

På tidningen Arbetets Facebooksida kommenteras Åkessons tal kort och kärnfullt med ”fascism”. Arbetets ledarskribent Lina Stenberg, lyckas skriva en hel ledartext om Åkessons chockerande nationalism utan att förstå att det Åkesson gör, är att citera en av våra största svenska skalder genom tiderna, Vilhelm Moberg.

Det intellektuella haveriet är totalt. Hur är det möjligt att så många människor, flera av dem med höga positioner, en del med långa utbildningar inte klarar av att höra vad som sägs från en scen?

Jimmie Åkesson anger nämligen, mycket noggrant att det är Vilhelm Moberg han citerar. Flera gånger under sitt tal återkommer han till begreppet ”Svensk strävan”, som ju är namnet på Mobergs essä. Åkessons tal fanns dessutom tillgängligt på Sverigedemokraternas hemsida.  Innan man anklagar folk för att vara fascister kanske man borde kontrollera vad som verkligen sades? Hela Åkessons tal finns ju en enkel sökning bort.

Igår kväll tyckte jag att Olle Wästbergs, Helle Kleins, Annika Strandhälls och de övrigas härdsmälta var nästan omåttligt roande. Det är naturligtvis muntert att alla dessa socialdemokrater och liberaler dömer ut Moberg som fascist – för det är ju hans påståenden de angriper, inte Åkessons. Åkesson citerar blott.

Idag är jag mindre munter. Raseriet på sociala medier igår säger obehagliga ting om vår samtid. Alltför många människor, fler av dem i ledande ställning, saknar förmåga till kritiskt tänkande.

De är lätta offer för hysteri, de låter sig dras med i egna och andras känslor. De är så förstockade, så fulla av fördomar mot, i det här fallet Jimmie Åkesson, att de inte förmår lyssna till vad han säger. De VET ju att han är nazist – och de sitter bara och väntar på att han ska säga något som avslöjar honom.

Igår fick dom äntligen något konkret att hänvisa till som avslöjade Åkesson – han utesluter minsann tre och en halv miljoner människor ur svenskheten! Glädjen blev dock kortvarig.

Det som avslöjades var inte Åkessons nazism, utan deras hysteri. Jag har överseende med den som inte känner igen Vilhelm Moberg. Jag har svårare att smälta denna oförmåga att faktiskt lyssna, jag blir livrädd över det flockbeteende vi såg igår och djupt bekymrad över att alla dessa människor låter sig styras av sin irrationella hysteri. Hur mår ni, egentligen?

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag