Heberlein: ”Jag tror inte att jag blir smittad av att jag lyssnar”

Ann Heberlein. Foto: Frankie Fouganthin
  • Torsdag 7 feb 2019 2019-02-07
E-post 655

SVERIGE Crowdfundingen till Rebecca Weidmo Uvells och Ann Heberleins gemensamma bokprojekt närmar sig målet på 300 000 kronor. I skrivande stund fattas drygt 50 000 kronor med tio dagar kvar till insamlingens slut.

– Det ser väl ganska ljust ut. Så vi har börjat planera genom att boka lokal i Almedalen där vi har tänkt att vi ska presentera den, säger etikdoktorn och författaren Ann Heberlein, som även skriver för Nyheter Idag.

Tillsammans med den borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell ska hon, om allt går väl med Kickstarter-insamlingen, skriva en bok om att yttrandefriheten idag lever under hot. Men har vi inte en lagstadgad rätt att säga i stort sett vad vi vill i Sverige? Ann Heberlein säger att det tycks råda en förvirring kring vad yttrandefrihet egentligen är.

– Jag ser ofta att folk skriver sådant som att hat måste förbjudas, till exempel. Det är faktiskt inte förbjudet att hata någon. Någonstans måste vi nog besinna oss när det gäller de sakerna och när vi tänker att vi ska förbjuda obehagliga attityder, säger hon.

– Yttrandefrihet är ju ett mycket tydligt exempel på en frihet som måste gälla alla människor. Om yttrandefriheten bara gäller en viss grupp, det vill säga mig själv och de som tycker som jag, då har vi ingen yttrandefrihet utan då lever vi i något slags åsiktsdiktatur.

Konsensuskulturen utmanas

Heberlein säger att hon ofta får mejl från folk ute i landet som vill larma om missförhållanden, men som inte vågar träda fram med namn av rädsla för repressalier. Samtidigt har hon själv förlorat jobbmöjligheter, till exempel genom att hennes föreläsningar avbokats, på grund av saker som hon har sagt och som får folk att protestera mot hennes närvaro.

– Det finns en växande skara människor som faktiskt fråntas sin möjlighet att försörja sig för att han eller hon har straffat ut sig genom att driva en fråga eller yttra sig på ett sätt som människor tycker är olämpligt.

Vad är det med vår tid som gör att något som grundläggande som yttrandefrihet återigen blivit en omstridd fråga? Ann Heberlein menar att det har uppstått en oenighet mellan svenskarna som vi är ovana att hantera.

– Sverige har under väldigt många decennier varit en konsensuskultur där vi faktiskt har varit väldigt överens. Det handlar om att Sverige har varit en monokultur där vi har varit väldigt lika. Det har ju ändrats radikalt under ganska kort tid, och det handlar framför allt om invandringen, säger hon.

Logga in eller bli PLUS-medlem för att läsa resten av intervjun med Ann Heberlein om hur invandringen har påverkat debatten, Navid Modiris samtal med Ingrid Carlqvist, och problemet med ”deplatforming”.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag