Heberlein: Lär av Finland – dags för svenska politiker att värna samhällskontraktet

Finlands statsminister Juha Sipilä, Ann Heberlein Foto: Kansallisarkisto/Privat/Wikipedia
  • Måndag 14 jan 2019 2019-01-14
E-post 1013

Sverige har att lära av de nordiska grannländerna när det gäller att försvara och värna sina medborgare. Det visar den senaste tidens rapportering om grova våldtäkter på unga kvinnor i Finland, med utländska misstänkta gärningsmän. Något som föranlett den finska regeringen att samlas för att diskutera det inträffade. Det är dags att svenska politiker visar samma ansvar inför det förtroende som väljarna gett dem, skriver Ann Heberlein.

Ett antal råa våldtäkter på flickor och unga kvinnor skakar Finland. Tre personer med utländsk härkomst greps av polis i Helsingfors i helgen, misstänkta för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Sedan tidigare sitter en annan tjugoårig man häktad i Helsingfors, misstänkt för grov våldtäkt på barn, och i Uleåborg är tre utländska män, också i tjugoårsåldern, gripna, misstänkta för flera sexualbrott där samtliga offer är flickor under 15 år.

Den finska regeringen tar vågen av våldtäkter och sexualbrott mot finska kvinnor och flickor på största allvar. Statsminister Juha Sipilä meddelade igår att regeringen kommer att samlas för att diskutera händelserna i Uleåborg och Helsingfors, på tisdag och fredag.

Resultatet av dessa möten vet vi förstås ingenting om än – men Sipiläs agerande sänder ett viktigt budskap: Han tar sitt, och regeringens uppdrag, att värna medborgarna på största allvar. Där har den svenska regeringen en hel del att lära. De folkvaldas grundläggande uppgift är att tjäna medborgarna. Det är det uppdrag vi ger våra politiker när vi ger dem vårt förtroende. Vi sätter vår lit till att de ska företräda oss, våra rättigheter och våra intressen. I gengäld uppfyller vi våra skyldigheter – att vara laglydiga, arbeta och bidra till det gemensamma bästa efter vår förmåga.

Det är det som kallas samhällskontraktet, det fiktiva kontrakt som reglerar relationen mellan individen och staten, som slår fast respektive parts rättigheter, men också skyldigheter. Det första individen ger upp i sitt kontrakt med staten är rätten till självförsvar. I gengäld garanterar staten oss att skydda oss, våra liv och vår egendom.

Uppgiften att se till att alla följer våra gemensamma lagar så att alla kan vara trygga har staten gett polisen. De äger våldsmonopolet. I Sverige förväntar vi oss att polisen, som statens förlängda arm, garanterar vår trygghet så att vi inte behöver beväpna oss eller bilda medborgargarden.

Bli PLUS-medlem och läs hela Ann Heberleins krönika!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag