Heberlein om nya uppgifterna om ensamkommande som sexutnyttjas: ”Inte förvånad”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 27 mar 2019 2019-03-27
E-post 2146

LUND När Ann Heberlein talade och skrev om ensamkommande som sexutnyttjades 2017 blev hon påhoppad och anklagad för att ”smutskasta engagerade kvinnor”. Heberlein tror inte att någon av de som då deltog i drevet kommer erkänna att man hade fel. – Verkligen inte. Men det är framförallt de pojkar och män som har utnyttjats som har blivit hårdast drabbade. Det är djupt tragiskt, säger Ann Heberlein.

För ett par år sedan skrev Ann Heberlein på Ledarsidorna om sexutnyttjande av migranter som sökt uppehållstillstånd som så kallade ensamkommande flyktingbarn. Kritiken lät inte vänta på sig – bland från annat SvD-profilen Margit Richert – som beskyllde Ann Heberlein för ”alarmism” – och författaren Mi Tyler som påstod att Heberlein smutskastar ”engagerade kvinnor”.

Nu har uppgifter om omfattande sexutnyttjande av ensamkommande, i utbyte mot bostad och annat, i Göteborgstrakten framkommit. Något Göteborgs-Posten var först att berätta om. I Göteborgs-Posten intervjuas Matilda Brinck-Larsen, grundare av den ideella organisationen Agape som hjälper ensamkommande, hon känner till ett 20-tal fall där afghanska ensamkommande hamnat i en problematisk sexuell relation och tror att det finns ett mörkertal.

Nyheter Idag har intervjuat Brinck-Larsen, som i en längre intervju berättar om de ensamkommandes (afghaner) situation och vilka problem som finns i relationerna mellan en del av de frivilliga, ofta kvinnor, och de afghanska männen.

Läs mer: Afghaner sexutnyttjas av frivilliga – nu talar kritisk eldsjäl ut : ”Har skapats en gränslöshet”

Ann Heberlein är inte förvånad över uppgifterna från Göteborg.

– Det ser likadant ut som i andra länder. När jag skrev mina artiklar så var det dem jag använde mig av, säger Heberlein.

Hon hade även tagit del av uppgifter om aktiviteter på boenden som hon då inte kunde använda av risk att röja källor.

– Jag har sett bilder på spritindränkta fester, hur de här afghanska männen har kvinnor ur personalen i knäna. Men jag kunde inte skriva om det då. Jag fick i stället hänvisa till ett antal domar, bland annat Johanna Möller, den så kallade Arbogakvinnan (vars afghanske pojkvän mördade hennes pappa), säger Ann Heberlein.

Hon uppger att hon alltid haft ett intresse för att skriva och granska frågor om sexuellt våld eftersom att hon själv blev våldtagen som ung.

Efter att hon skrev sina artiklar kom kritiken från bland annat Richert och Tyler. Men det var inte bara kritik. Det kom även många anonyma vittnesmål som bekräftade det hon skrev, säger Heberlein.

– Det var framförallt många frivilliga som anonymt hörde av sig och berättade om hur de här medelålders kvinnorna kladdade och kletade. Det är vidrigt, säger Heberlein.

Hon menar att den så kallade Gymnasielagen, där cirka 10 000 afghanska män fick uppehållstillstånd för att studera, har gjort det hela ännu värre för den här gruppen.

– Vad har de för val? De behöver ordna ett boende och en inkomst. Det tragiska är att det har kunnat fortgå så länge. Jag är helt chockerad att det inte är någon som har tagit det på allvar, säger Ann Heberlein.

Hon säger att hon pratat med en del ensamkommande som sagt att deras upplevelser av relationerna med sina ”omhändertagare” kommer först om tio-femton år.

Tror du att någon av de som kritiserade dig för ett par år sedan kommer att erkänna att det kanske var ett större problem än vad de trodde?

– Verkligen inte. Men det är framförallt de pojkar och män som har utnyttjats som har blivit hårdast drabbade. Det är djupt tragiskt, säger Ann Heberlein som konstaterar att det numera inte är särskilt kontroversiellt att diskutera frågan om sexutnyttjande av ensamkommande.

– Däremot för de som var först, så kostar det otroligt mycket.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag