Heberlein: Vi kan inte känna oss trygga

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 17 Dec 2019 2019-12-17
E-post 1341

Mordet på den oskyldige Kjäll Gustafsson inne på en restaurang i Gislaved är djupt tragiskt. Det är också en smärtsam påminnelse om att vi inte längre tillåts känna oss trygga. Det ”meningslösa våldet” är inte längre ett storstadsproblem utan hittas numera överallt, skriver Ann Heberlein.

När julfriden är på väg att sänka sig över Sverige får vi ännu en påminnelse om det besinningslösa våld som hotar vår trygghet. I lördags kväll mördades 57-årige Kjäll Gustafsson på restaurang Ströget i Gislaved, ett litet samhälle i en kommun med trettiotusen invånare i Småland. Klockan var knappt halvsju på kvällen när tre maskerade män kom in i lokalen. De var beväpnade med knivar eller tillhyggen, i skrivande stund har polisen ännu inte gått ut med exakta detaljer, och polisen tror att avsikten var att råna restaurangen. Kjäll Gustafsson mördades då han försökte hindra rånarna.

En man som var ute för att äta och umgås med goda vänner är död. Det är obegripligt och oerhört tragiskt.

2019 blev året då våldet blev en politisk fråga. Det som ibland kallas för ”oprovocerat våld” eller till och med ”meningslöst våld” är inte längre ett storstadsproblem. Dagligen nås vi av rapporter om misshandel, skottlossningar och våldtäkter. Våldet kan slå till varsomhelst, på landsbygden, i små samhällen, i städerna – och det slår blint på platser och i sammanhang som borde vara trygga: Som i våra hem, vid en busshållplats, på en restaurang.

Har då våldet verkligen ökat, eller tror vi att det ökat eftersom media uppmärksammar det mer? Brott mot person har ökat kontinuerligt de senaste åren – och första halvåret 2019 anmäldes cirka 143 000 brott, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med första halvåret 2018. Anmälningar om misshandel mot barn i åldern 0-17 år ökade med 9 procent. Också antalet anmälda våldtäkter ökade: antalet anmälda våldtäkter mot barn ökade med 5 procent, anmälningar om våldtäkter mot kvinnor ökade med 20 procent och antalet anmälningar om våldtäkter mot män ökade med hela 40 procent.

Det är dystra siffror. Ännu dystrare blir det då vi betänker att ökningen inte är ett nytt fenomen. Både misshandel och våldtäkt tillhör de brottskategorier som ökat varje år under nästan hela 2020-talet. Vi går in i 30-talet med mörka framtidsutsikter. Det finns nämligen inte mycket som tyder på att den destruktiva utvecklingen är på väg att vändas. Det saknas tusentals poliser – och det är svårt att rekrytera aspiranter till polisutbildningen. Över 500 platser står tomma på landets polisutbildningar i vår.

Uppklaringsprocenten är fortsatt låg. Bara vart tredje mord med skjutvapen klaras upp. Bara fem av hundra anmälda våldtäkter leder till dom.

Vardagsbrottslighet, som bilinbrott, villainbrott och cykelstölder har ännu sämre uppklaringsprocent: När det gäller cykelstölder ligger uppklaringsprocenten på i princip noll.

Det är alltså relativt riskfritt att ägna sig åt kriminella aktiviteter i Sverige. Längre straff är verkningslösa om den som begår brott inte blir upptäckt. Den enskilt viktigaste faktorn för att få ner brottsligheten i ett land är att se till att brott utreds, den skyldige grips, åtalas och straffas.

Det, som gärna kallas ”meningslöst våld” är allt annat än meningslöst. För den som drabbas, ja, för hela samhället, är våldet fyllt av mening.

Mordet i Gislaved sänder ett kraftfullt budskap till oss alla: Du är inte trygg. Du kan drabbas varsomhelst, närsomhelst, på en plats du känner dig hemma och trygg på. Som på en kvarterskrog i ett litet samhälle i Småland.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag