Helle Klein anklagas för att sprida nazistpropaganda – Det började med Henrik Arnstads elektriska skateboard

Helle Klein och tweeten som väcker kritik. Foto: CC Vogler / Wikimedia Commons
  • Torsdag 28 sep 2017 2017-09-28
E-post 892

STOCKHOLM ”Du sprider nynazistisk propaganda och har mage att kalla mig vulgär? Du får mig att bli religiös – hoppas vi möts i helvetet människa”, skriver Hanif Bali (M) på Twitter till den S-kopplade prästen Helle Klein. Detta efter att Klein spridit tweets från nazistiska Nordfront.

Det började med att Hanif Bali delade en artikel från lokaltidningen på Södermalm med ett reportage om författaren Henrik Arnstad som åker elektrisk skateboard. I samband med den spridningen av reportaget var det många som gjorde sig lustiga över Arnstad. Då replikerar Arnstad med en debattartikel i Dagens Arena.

I den debattartikeln är Arnstad upprörd över att Bali bland annat kallat honom ”pansargeneral”.

”Jag är långt ifrån den förste som drabbas – och jag är långt ifrån den förste som kritiserar Bali”, skriver Arnstad i debattartikeln samtidigt som han menar att det finns något slags outtalat samarbete mellan Hanif Bali och nazistiska NMR.

Helle Klein sprider tweets från nazistiska Nordfront

Efter debattartikel i Dagens Arena höjdes tonläget ytterligare ett steg på Twitter. En av de som delar debattartikeln är prästen Helle Klein, som själv har bakgrund inom socialdemokratin. ”Angelägen läsning”, skriver hon om Arnstads debattartikel om Bali. Att Klein delar Arnstads artikel med uppmaningen att läsa den mötte i sig ny kritik. ”Anständiga™ Helle Klein den Gode (PBUH)”, skriver då Bali på Twitter i samband med att Klein möter kritik.

Här någonstans bestämmer sig nazistiska Nordfront för att ge sig in i leken.

”För att undvika eventuella missförstånd: Nordfront står helhjärtat bakom Hanif Bali i dennes kamp mot @HelleKlein! Vi arier håller ihop”, skriver Nordfront på Twitter samtidigt som de publicerar skärmdumpar från det tidigare bråket.

Tweeten från Nordfront skärmdumpas av Helle Klein och sprids av henne med kommentaren: ”Bra jobbat, Hanif Bali. Hur kan Moderaterna bara låta detta pågå?”.

Hanif Bali om Helle Klein: ”Jag tror inte hon är så smart”

Efter Helle Kleins tweet, där hon i praktiken sprider det Nordfront twittrar, har tongångarna ökat rejält. Nu anklagas Helle Klein från en rad twitterkonton för att sprida nazistpropaganda. Efter viss ordväxling twittrar Bali till Klein att ”du sprider nynazistisk propaganda och har mage att kalla mig vulgär? Du får mig att bli religiös – hoppas vi möts i helvetet människa”.

Nyheter Idag har talat med Hanif Bali och han är upprörd över Helle Kleins twittrande.

– Det är häpnadsväckande att det enda som krävs för att få en socialdemokrat att sprida en våldsbejakande nazistisk kamporganisations propaganda är att vilja smeta ner en moderat riksdagsledamot. Det är det enda som krävs alltså, säger han.

– De anklagar mig för samarbete med NMR, vilket är helt jävla grundlöst. Sen delar hon det NMR skriver och undrar hur Moderaterna kan låta detta pågå. Det enda sättet för mig att stoppa NMR från att twittra är ju att ha ett samarbete och kommunikation med dom, precis det de anklagar mig för. Antingen gör jag det dom vill och då förlorar jag, eller gör jag inte som dom vill och då förlorar jag. Du kan inte vinna mot de här människorna enligt deras logik, du måste liksom spela utanför deras logik.

Varför tror Helle Klein twittrar såhär, vad tror du hon är ute efter?

– Jag tror bara att hon inte är så smart, hon vet inte vad hon sysslar med. Det här är en person som vägrar åka till bokmässan för att Nya Tider ställer ut där. Men hon har inga problem att dela nazistisk propaganda för sina 30-40 000 följare.

Nyheter Idag har sökt Helle Klein för en kommentar. Hon hälsar i ett mejl att hon ”avstår från att kommentera Hanif Balis olustiga och ansvarslösa debattstil”.

FAKTA: Elektrisk skateboard

Hela bråket började med Henrik Arnstads elektriska skateboard. Lokaltidningen Stockholm Direkt berättar att du kan läsa mer om dessa skateboards på sajten www.esk8.se

En tipsare har uppmärksammat Nyheter Idag på att logotypen hos esk8 påminner om logotypen för nazistiska SS som är en förkortning på "Schutzstaffel".

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag