Helsingborg och Landskrona stoppar bidrag till migranter: ”Behöver andrum”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Lördag 25 jan 2020 2020-01-25
E-post 1627

En ny lag ger kommuner möjlighet att stoppa bidrag till migranter som väljer att bosätta sig i utsatta områden genom undantag från ebo-lagen. Men nu förklarar Helsingborg och Landskrona att hela kommunerna ska undantas från ebo-lagen, vilket gör att bara migranter som anvisas dit av Migrationsverket får rätt till bidrag.

En ny lag som började gälla vid årsskiftet ger kommunerna möjlighet att vägra bidrag till migranter som själva väljer att bosätta sig i utsatta områden i kommunen, genom en förändring av lagen om eget boende, ebo-lagen.

Lyssna även på: Nyheter Idag-podden med Markus Allard:”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Men nu vill både Helsingborg och Landskrona att hela kommunen ska undantas från ebo-lagen, rapporterar SVT. Det innebär det att enbart migranter som anvisas till kommunerna av Migrationsverket får rätt till statliga och kommunala bidrag.

– Vi tror inte på att peka ut områden i staden och även om vi pekat ut vissa delar så öppnar det upp att skriva sig på ett ställe i staden och bo på ett annat, säger Richard Lundberg (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande i Helsingborg.

Bara en av tio migranter som kommer till Helsingborg har anvisats av Migrationsverket enligt Lundberg, som säger till SVT att det finns ett brett stöd för förslaget i kommunfullmäktige.

Läs även: Ganmans utmaning till Moa Berglöf: ”Hon får 10 000 kronor om hon hittar något jag skrivit som är rasistiskt”

Socialdemokraterna i Helsingborg bekräftar att man stödjer förslaget.

– Vi behöver undanta hela kommunen, annars är risken att man bara flyttar runt problemet, säger kommunalrådet Jan Björklund (S) till SVT.

Även Landskrona vill att hela kommunen ska undantas från ebo-lagen.

– Vi har tagit ett oproportionerligt stort ansvar hittills och behöver andrum, säger Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona till SVT.

Migrationsverket har inga synpunkter på att vissa kommuner väljer att låta hela kommunen undantas från ebo-lagen.

– Det är tydligt i lagen att det är kommunerna som själva bestämmer, säger Jaqueline Lundberg på Migrationsverket.

Läs även: Nu får Arvika kommun betala för regeringens migrationspolitik – socialbidragen till nyanlända ökar kraftigt

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag