”Hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet”: Fem åtalas för brutal gruppvåldtäkt i Fittja

Här våldtogs kvinnan. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 13 Nov 2017 2017-11-13
E-post 495

SVERIGE Fem män åtalas nu för den brutala gruppvåldtäkt som utfördes i ett trapphus i Fittja förra sommaren. Sammanlagt deltog omkring ett 20-tal män i övergreppet, men polisen har inte lyckats få tag på alla gärningsmännen.

”Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning.”

Så beskriver åklagare Markus Hankkio den brutala gruppvåldtäkt som en kvinna utsattes för i Fittja kvällen den 14 augusti förra året. Det rör sig om en socialt utsatt kvinna i 30-årsåldern som tidigare under dagen åkt ut till förorten tillsammans med en manlig bekant. Senare under kvällen slår hon följe med en grupp män.

På Värdshusvägen, bara ett hundratal meter från Fittja centrum, blir kvinnan indragen i ett trapphus där hon sedan under flera timmar tid utsätts för flera vaginala, orala och anala våldtäkter. Sammanlagt deltar ett 20-tal män i övergreppen.

– Alla är inte sexuellt aktiva utan det finns personer som är där och tittar på det som händer, berättade Hankkio för Nyheter Idag i september.

– Det är ett stort antal personer men inte alla som är förövare vad gäller de sexuella handlingarna.

Ingen ingriper eller försöker stoppa grupvåldtäkten, inte ens genom att anonymt larma polisen, trots att våldtäkten inträffar i ett trapphus i ett bostadshus.

Efter våldtäkten tar sig kvinnan in till centrala Stockholm där hon söker upp polisen som ser till att hon kommer till Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna. På sjukhuset säkras sperma från minst tre män på kvinnans kläder, kinder, läppar, mun, händer och vulva, står att läsa i handlingar från domstolen som Nyheter Idag tagit del av.

Av de fem män som nu åtalas är det tre som åtalas för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt.

De två som åtalas för medhjälp ”har främjat gärningarna med råd eller dåd genom att bidra till det numerära överläget, skratta och filma delar av händelsen med mobiltelefon”, skriver Hankkio i sin stämningsansökan.

Av de fem åtalade männen är fyra svenska medborgare medan den femte är statslös. De åtalade är invandrare eller har invandrarbakgrund från Pakistan, Somalia, Irak, Turkiet och forna Jugoslavien.

Se även:
Kvinna gruppvåldtogs av 20-tal män i trapphus i förort till Stockholm förra sommaren – utreds inte förrän nu

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag