Henrik Johansson dömd för förtal – visar ingen ånger: ”Ingen kommer någonsin klandra mig”

Bild: Sven Pernils/Patrik Svedberg
  • Torsdag 10 nov 2022 2022-11-10
E-post 116

Fackombudet Henrik Johansson, grundare av ”Inte Rasist Men…” och podcasten Haveristerna, har dömts för förtal av Falu tingsrätt, rapporterar Avesta Tidning. Johansson ska nu betala 5 000 kronor i skadestånd till en 47-årig man som Johansson kallade för ”mördare” i ett inlägg på Twitter den 9 november förra året.

I sitt inlägg refererade Johansson till ett dråp som begicks 1994 och som 47-åringen dömts för. 47-åringen menade att inlägget pekade ut honom som klandervärd och syftade till att utsätta honom för missaktning.

Johansson menade i sin tur att inlägget var försvarligt då det var känt vad mannen dömts för. Ett annat skäl till att Johansson ansåg sitt inlägg motiverat var att mannen har högerextrem bakgrund och att Johansson fått information om att mannen var på väg att göra ett hembesök hos Johansson.

Läs även: S-trollets hemliga näthat på Flashback

Tingsrätten gick emellertid på 47-åringens linje och dömer Johansson för förtal. Enligt tingsrätten var publiceringen av uppgiften om mannen inte försvarlig då domen låg långt tillbaks i tiden, och då mannen inte är en offentlig person.

Henrik Johansson står emellertid fast vid att publiceringen var försvarbar i sina kommentarer till Avesta Tidning.

– Han är idag en aktiv ledande figur inom en nazistisk förening. Det blir konstigt när man säger att han inte är en offentlig person, men han är ju politiskt aktiv, menar Johansson.

Johansson menar också att tillmälet ”mördare” är korrekt, trots att mannen bara dömdes för dråp.

– Jag hade kunnat skriva ”dräpare”, men knivhugger man någon över 20 gånger är man för mig en ”mördare”, säger Johansson till Avesta Tidning.

Johansson säger att han ”inte har problem med att bli dömd för något som är sant” och förmodligen inte kommer överklaga domen och skadeståndet på 5 000 kronor.

– Jag fick det minsta beloppet man kan få, de kan inte utdöma lägre än såhär. Så jag vet inte om det är värt att krångla med det.

Johansson tror inte heller att domen kommer påverka förtroendet för honom som opinionsbildare och poddare negativt.

–  Ingen kommer någonsin klandra mig för att jag sa det här om honom. Jag får ta det här, vi har tydligt framlagt för rätten varför vi anser att detta är fel. Jag har sagt mitt, säger Johansson till Avesta Tidning.

I maj i år dömdes Axel Luo Öhman, som är Johanssons kollega i podcasten Haveristerna, för förtal av samma person. Öhman hade även han kallat 47-åringen för ”mördare” och dömdes liksom Johansson till att betala mannen 5 000 kronor i skadestånd.

Läs även: Mobbning som affärsmodell

Läs även: Henrik Johansson till Nyheter Idags reporter: ”Ditt jävla äckel”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag