Henrik Jönsson större än SVT på Youtube: ”Medielandskapet förändras”

Bild: Jens Nordström
  • Torsdag 29 aug 2019 2019-08-29
E-post 2188

Youtubern Henrik Jönsson har gått om statliga SVT mätt i antal prenumeranter på Youtube. Mäter man faktiskt engagemang på de respektive kanalerna är Jönsson fullständigt överlägsen. Jönsson säger till Nyheter Idag att hans lördagsfilmer når fler människor än de flesta ledarsidor, men att han också oroas av trenden att konton som är politiskt till höger stängs av från stora plattformar som Youtube.

Youtubern Henrik Jönsson, som gör filmer om aktuella frågor ur ett libertarianskt perspektiv, har gått om SVT mätt i antal prenumeranter på Youtube. Jönsson uppmärksammar det hela på Facebook.


Mätt i engagemang ligger SVT:s officiella kanal ännu längre efter Jönsson. Den senaste filmen från Jönsson har i skrivande stund 40 000 visningar, och filmerna innan det har 16 000, 47 000 och 41 000 visningar just nu.

Motsvarande siffror för SVT:s senast upplagda filmer är 364, 216, 176 och 235, och inga nollor har glömts bort i de angivna siffrorna.

Läs även: Henrik Jönsson: ”Jag kanske kan ge de här lite tjocka journalist-tjommarna en match”

SVT har naturligtvis betydligt större plattformar till sitt förfogande, som tv-nätet och SVT Play, och Jönsson säger till Nyheter Idag att han lade upp sin Facebookstatus ”lite på skämt”.

– Men på något sätt är det ändå en liten fingervisning om ett medielandskap som håller på att förändras, säger Henrik Jönsson.

Har du några andra skalper i sikte?

– Det är väl att gå om de andra SVT-kanalerna på Youtube. SVT Barn ligger på 60 000, så den är väl inom räckhåll.

– Sen kan man också konstatera att mina lördagsfilmer har fler tittare än de flesta ledarsidor har läsare, fortsätter Jönsson.

Flera Youtube-kanaler på högerkanten har nyligen blivit avstängda tillfälligt eller permanent, som Swebb-TV och Angry Foreigner, och Jönsson säger att trenden med avstängningar från stora plattformar oroar honom.

– Ja, en del, helt ärligt. Jag är ju retoriskt ganska verserad och sansad i min ton, så jag tror inte att jag kan bli underkänd i egenskap av att det skulle vara hatretorik eller aggressivt polariserande budskap. Det tror jag inte att de kan göra.

– Så att min gissning är att om de verkligen vill tysta mig så kommer de hitta en teknisk anledning: någon form av upphovsrättsintrång som stöttar sig på det nya copyrightdirektivet som EU röstat igenom härförleden.

– Jag använder ju illustrationer där jag stöttar mig på en juridisk gråzon om fair use, en lag som finns i USA men inte i Sverige, som är remix-kulturens modus operandi.

– Men med den nya lagen där… skulle mina belackare vilja ha bort mig så är det väl det som de kommer ge sig på i så fall. Men jag hoppas att vår demokrati fortfarande är såpass robust att det är okej att jag existerar.

Har fått några sanktioner som varningar eller demonetariseringar?

– Nej, ingenting. Och jag har inte monetariserat min youtube-kanal alls. Dels för att jag tycker det är tråkigt att ha reklam på mina klipp, men också just för att inte kunna hamna i en situation där annonsörer klagar och säger att vi vill inte förekomma intill ett libertarianskt perspektiv.

– Min önskan till kommunikation är uppriktig, och därför har jag istället sagt till folk att om ni vill stötta min produktion – för var och en av mina filmer kostar ungefär 20 000 kronor att producera – så swisha mig lite pengar om ni vill. Om ni inte gör det kommer jag ändå försöka göra mina filmer så länge jag kan ändå.

– Men jag har inte fått några signaler någonstans ifrån om att jag skulle stängas ned eller någon som har varit arg. Utan tvärtom har jag mötts av en publik som är överväldigande både vältalig, kunnig och välvilligt inställd till mitt ödmjuka försök till kommunikation, som samhällsengagerad företagsledare och medborgare.

Se Henrik Jönssons film om Public Service-skatten:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag