Henrik Sundström (M) vill stoppa EU:s länkskatt: ”Vore en märklig syn som moderat att vara för det här”

Bild: Montage Privat/Wikimedia
  • Fredag 8 feb 2019 2019-02-08
E-post

INTERVJU Henrik Sundström kandiderar för Moderaterna i årets val till EU-parlamentet, och går bland annat till val på att stoppa EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv. Sundström säger till Nyheter Idag att han kommer att gå emot sin partigrupp om det krävs, och vill hellre se en grundlag som skyddar medborgarnas yttrandefrihet på internet. 

En av de heta frågorna inför vårens EU-parlamentsval är upphovsrättsdirektivet, som behandlas i ministerrådet efter att EU-parlamentet föreslagit ändringar.

Till de mer omdiskuterade förslagen hör artikel 11, som innebär en ”länkskatt” för alla länkar till journalistiskt material om länken medföljs av en bild eller några ord ur texten, samt artikel 13, som innebär att plattformar med användargenererat material måste övervaka och automatiskt filtrera det användarna laddar upp för att skydda upphovsrättsskyddat material.

Henrik Sundström, som kandiderar på plats 25 för Moderaterna i valet, är kritisk till artiklarna som han menar skulle försämra internet om de genomfördes.

–  Om jag länkar till en artikel på Aftonbladet på min Twitter, då får Twitter betala till Aftonbladet för att den länken ligger där, förklarar Sundström. Så de här stora företagen kommer ju att rensa bort allt som har med länkar till journalistiskt innehåll att göra. Jag vet inte, kanske 10 – 20 procent av mina tweets innehåller ju en länk till något.

[plus_wrap]

Bli PLUS-medlem och läs hela intervjun med Henrik Sundström.

–  ”Det vore en märklig syn som moderat att vara för det här direktivet” – om partiets inställning.

– ”Det finns ingen partipiska i Europaparlamentet” – om att gå emot sin grupp och sitt parti om det krävs.

– ”Yttrandefriheten är en mänsklig rättighet och man kan inte ha relativa mänskliga rättigheter” – om behovet av en ”digital yttrandefrihetsgrundlag”.

– ”Det får inte finnas någon diskriminering på politisk grund, som finns idag, som är utbredd idag.” – om att lagstifta mot deplattformering.

[/plus_wrap]

Vi som gör journalistiskt innehåll på nätet behöver ju de här länkarna för att nå ut. Vem är det som vill ha det här egentligen?

– Det här är ju en lagstiftningsprodukt, ”Copyright på den digitala inre marknaden” som en kommissionär som heter Günther Oettinger släppte 2016 när han fortfarande var kommissionär. Han bytte sedan från den digitala inre marknaden till budgetkommissionär.

–  Han är ju ditsatt för att han är politruk för Merkel, och han kan ingenting om internet, däremot så är han väldigt väldigt god vän med den tyska förlagsindustrin, Bertelsmann och Axel Springer-koncernen. Det är ju på deras uppdrag egentligen som han har lagt den här lagstiftningsprodukten, kan man väl säga, i deras intresse.

– Den ramlade igenom ministerrådet en första gång. Tyskland står och klappar, det är ju de som har beställt den. Frankrike står också upp och klappar, de tycker att det här är jättebra. Sedan åkte den ned till Europaparlamentet och där gjorde man… vissa kosmetiska småändringar kan man säga, och sedan skickade man upp den till ministerrådet igen.

– Då tänkte alla att nu är det klart, nu tar de de här i ministerrådet igen och sedan ska det tillbaka till Europaparlamentet. Men det fastnade där, lagstiftningspaketet, i ministerrådet, därför att Italien hade bytt regering. Lega- och Cinque Stelle-regeringen sade tvärnej.

–  Vilket innebär att Frankrike och Tyskland kan fortfarande trumma igenom paketet men det kommer att ta längre tid. Vilket innebär att den kommer inte komma tillbaka till Europaparlamentet för en ny omröstning först efter valet. Så det blir ett helt nytt parlament och helt nya möjligheter att faktiskt stoppa det här.

Du ställer ju upp i EU-valet för moderaterna, på plats 25. Hur ser ditt parti i övrigt på de här artiklarna? Diskuteras det inom partiet?

– Nej, det diskuteras inte så, på det sättet. Jag vet att Fjellner är motståndare till artikel 11 och 13. Nu slutar ju han. Det blir ju ett helt nytt lag oavsett vad som händer i valet. Var Tobé står eller Polfjärd står eller så, det vet jag inte. Men det vore en märklig syn som moderat att vara för det här direktivet, artikel 11 och 13 i alla fall.

Hur ställer sig din partigrupp i Europaparlamentet till artiklarna?

– Naturligtvis finns det väldigt många EPP-ledamöter som har röstat för det här tidigare. Därför att Günther Oettinger är ju tysk CDU-politiker och Merkels handgångne man i kommissionen. Så naturligtvis finns det många EPP-ledamöter som har röstat för. Men det finns jättemånga röda och gula som röstat för också. Men Europaparlamentet fungerar inte som det svenska. Parlamentarikerna är självständiga, ansvarar mot sina väljare.

Så du är beredd att rösta emot din grupp i parlamentet om det blir aktuellt?

– Jaja. Det finns ingen partipiska i Europaparlamentet.

”Europa behöver snarare en digital yttrandefrihetsgrundlag än någonting annat” har du nyligen twittrat. Hur skulle en sådan kunna se ut?

– Den självklara förebilden är ju det amerikanska First Amendment. Yttrandefriheten är en mänsklig rättighet och man kan inte ha relativa mänskliga rättigheter, då är de inte längre mänskliga rättigheter.

Skulle en sådan grundlag exempelvis kunna skydda medborgare från att utsättas för avstängning och censur på oklara grunder av stora plattformar?

– Det är en lite annan fråga. Men jag tycker att det borde vara självklart att, alltså de här stora internetdrakarna är infrastruktur. I de fall där vi har infrastruktur så har vi också ofta vad som kallas en laglig kontraheringsplikt. Du har en skyldighet att ansluta alla, och göra det på lika villkor.

– Jag ser inga konstigheter med att man lagstiftar om att du har en skyldighet för de här riktigt stora plattformsbolagen att behandla alla användare lika, oavsett vad det tycker eller skriver. Det får inte finnas någon diskriminering på politisk grund, som finns idag, som är utbredd idag.

– Det är bara att titta på försäkringsbranschen, där har du en skyldighet att acceptera alla kunder. Du har det i elnät, till exempel. Det finns en väl etablerad juridisk struktur för hur man skulle kunna lösa det här, så att man kan undvika att folk blir deplattformerade, eller diskriminerade, skulle jag vilja säga.

Piratpartiet förlorade sin plats i EU-parlamentet efter förra valet. Har du som ambition att, om du kommer in, ta över deras röst i EU-parlamentet i just de här frågorna?

– Ja, absolut. Jag har länge följt piraternas arbete i frågan om internetfrihet och jag delar den fullständigt. Sen har de en del andra idéer som jag inte kanske… ja, men jag är inte så insatt i deras politik i övrigt. Men när det gäller internetfrihet är de ju den stora informationskällan och de som blåst i visslan. Julia Reda (Ledamot i Parlamentet för tyska Piratpartiet) har ju gjort ett jättejobb i parlamentet för att skapa en medvetenhet runt de här frågorna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag