Hermansson frias av hovrätten för grovt förtal

Ann-Sofie Hermansson under Bokmässan i Göteborg 2017. Bild: Astrid Eriksson Tropp/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 30 sep 2021 2021-09-30
E-post

GÖTEBORG Hovrätten för Västra Sverige frikänner Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, för grovt förtal. Bakgrunden är att Hermansson på sin blogg kallat aktivisterna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullah för  ”extrema röster”, ”extremister”, ”favorit-extremister” och ”icke-demokrater”, samt skrev att de hade ”försvarat terrorister”. 

– Yttrandefriheten är oerhört stark i Sverige. Det står i första paragrafen i grundlagen. Man vill inte ha en hämmad debatt där varje person ska behöva sitta och fundera om på om de kan säga saker utan att bli åtalade, säger hovrättspresident Anders Hagsgård till TT.

Läs även: Muslimska aktivister stämmer S-politiker

– Men du kan inte kalla en person vad som helst. Det finns en gräns, och den är inte lätt att dra. Det beror på kontexten. I det här sammanhanget anser vi att det handlar om värdeomdömen, och värdeomdömen är överhuvudtaget inte straffbara, fortsätter Hagsgård.

Hermansson, som slutat som politiker och numera arbetar som renhållningsarbetare, säger till Göteborgsposten att hon är ”väldigt nöjd och glad” över den friande domen.

– Jag vill uppmana framförallt andra att inte låta sig tystas, utan våga tala klarspråk. Så jobbigt är det inte, säger Hermansson till GP.

Eftersom Fatima Doubakil och Maimuna Abdullah förlorat civilrättsmålet mot Hermansson ska de betala hennes rättegångskostnader på 376 300 kr.

Läs även: ”Den brunskiftande smutspopulismen” – Göteborgssossen Hermansson i hårt angrepp på M

Läs även: Aftonbladets Aagård: ”Soffan” borde be om ursäkt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag