Hess mot folkgrupp

Muntra Sverigedemokrater. Till vänster Michael Hess, i mitten Thoral Alfsson och till höger Christopher Larsson. Foto: SD Karlskrona
  • Onsdag 26 feb 2014 2014-02-26
E-post 0

ÅTAL Nu står det klart att den lokala SD-politikern Michael Hess i Karlskrona blir åtalad för ”Hets mot folkgrupp”. Detta på grund av en kommentar från Hess på forumet facebook om att ”våldtäkter är djupt rotat i islamisk kultur”.

Har du synpunkter på invandring, islam eller mångkultur? Tänk då på vad du skriver på internet och sociala medier. Uttrycker man sig svepande eller på fel sätt kan man riskera åtal.

Historien med SD-politikern Michael Hess började med en kommentar om kvinnovåld som bloggen inte rasist men uppmärksammade. Det var på facebook som Hess skrev, ”När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära”.

”Yttrandefriheten är förlorad”

Under tisdagen rapporterade flera medier att en åklagare valt att åtala Michael Hess för brottet ”hets mot folkgrupp”. I lagstiftningen står att man inte får hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Det betyder att även om man har stöd för ett påstående, kan det likväl medföra ansvar (vara olagligt), om påståendet i sig kan antas uttrycka missaktning mot någon av nämnda grupper.

När Nyheter Idag når Hess är han djupt kritisk till åtalet.

– Kan du inte kritisera en ideologi så är yttrandefriheten förlorad.

Får stöd av partikamrater

Nätsajten Nyheter24 berättar att flera partikamrater ställer sig bakom Michael Hess och hans utalande. Det är heller inte ovanligt att Sverigedemokraterna uttrycker stark kritik mot islam och kulturer som kan förknippas med islam. Även själva lagstiftningen ”hets mot folkgrupp” är många Sverigedemokrater starkt kritiska mot, en av dem är riksdagsledamoten Kent Ekeroth som Nyheter Idag har talat med.

– Jag anser att HMF-lagstiftningen är totalt ologisk och de som förespråkar den fattar inte att lagen implicerar att man ska rasbestämma folk, för lagen säger att man bland annat ska se till ”ras”.

Ekeroth är även kritisk till att lagen enligt honom inte omfattar svenskar. Men kritiken tar inte stopp där, även frågan om yttrandefrihet används som argument emot lagen.

– Det är oroväckande om det här skulle leda till en ny praxis. Där det i praktiken blir olagligt att kritiskt granska och kritisera religiösa och kulturella uttryck.

I USA är det annorlunda

I USA skulle Hess med stor sannolikhet slippa åtal för det han skrev på facebook. Generellt är lagarna i USA mer liberala och har större fokus på individers rättigheter, speciellt i lagstiftning om yttrandefrihet. På Wikipedia står följande att läsa:

Första tillägget i de Förenta Staternas Bill of Rights ger folket brett skydd mot någon förminskning eller inskränkning av yttrandefrihet eller tryckfrihet. Därför är det svårt att reglera uttryck av missaktning för folkgrupper. Endast lagar om obscenitet, förtal och uppvigling till upplopp är tillåtna, och endast med strikta begränsningar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag