Hillarys klassförakt: Menar att Trumps väljare kan placeras i ”de bedrövligas papperskorg”

  • Söndag 11 sep 2016 2016-09-11
E-post 12

USA Under fundraiser-möte där Hillary Clinton lockade rika människor att spendera ännu mer pengar på hennes kampanj passade hon på att sparka på de som ligger ner i samhället. När hon adresserade Trumps väljare kallade hon dem för människor som kan placeras i ”de bedrövligas papperskorg”.

Nu stormar det runt presidentkandidaten Hillary Clinton efter att hon uttryckt sig nedsättande om rivalen Donald Trumps väljare. Clinton, som har stort stöd från den mäktiga maktapparaten i Washington, lockar främst väljare från urbana och överklassområden. Trump har däremot riktat in sig på arbetarklass och de som inte är lika lyckligt lottade i samhället.

Under ett fundraiser-möte, alltså ett möte med syfte att få förmögna människor att spendera pengar på hennes kampanj, gick hon till attack mot Trumps väljare.

– För att vara mycket generaliserande, kan man placera hälften av Trumps väljare i vad jag kallar de bedrövligas papperskorg.

Kommentaren från Hillary har mött hård kritik, inte minst för att det är ett uttryck för klassförakt. Men under mötet var det ingen i publiken som reagerade, utan de som sponsrar Hillarys kampanj med miljontals dollar, skrattade istället åt den elaka kommentaren. Sedan fortsatte Hillary sin attack mot Trumps väljare.

– De är rasister, sexister, homofober, xenofober, islamofober och så vidare.

Trump attackerade Hillary och försvarade arbetarklassen

Kommentaren från Hillary kan jämföras med den i Sverige populära och hånfulla beskrivningen av SD-väljare som ”lågutbildade, arbetslösa, arga unga män”. Inte helt oväntat uppmärksammades utspelet från Hillary av hennes rival Donald Trump som i en tweet gick till motattack.

Han menar att kommentaren var ”förolämpande” mot hans supportrar som, enligt honom själv, består av ”miljontals fantastiska, hårt arbetande människor”. Han menar även i sin tweet att utspelet kan komma att påverka Hillary negativt i opinionen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag