Historiker skäms över Sverige: Moské ska byggas på historiskt slagfält

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Fredag 13 okt 2017 2017-10-13
E-post

HALMSTAD Ett planerat moskébygge kring ett gammalt slagfält i Halmstad upprör historikern Dick Harrison. Harrison uppger att han skäms över ett så historielöst Sverige och uppmanar kommunen att bygga moskén på en annan plats.

En debatt har kommit till kring det planerade moskébygget vid Fyllinge, utanför Halmstad. Dick Harrison, historieprofessor vid Lunds universitet kritiserar starkt kommunen för dess byggplaner och menar att de förstör en historiskt viktig plats för Sverige, det uppger Expressen.

Under ett tag har Halmstad kommun haft byggplaner för en moské på kommunal mark vid Fyllebro, Fyllinge. En plats där Sverige lyckades behålla södra delar av landet under det skånska kriget 1676. Slaget var avgörande för att stoppa ett danskt hot mot Göteborg.

Nu går professor Dick Harrison ut och menar att han skäms över att leva i ett Sverige som är så historielöst. Enligt Harrison har många fynd gjorts nyligen kring det gamla slagfältet, bland annat pistolkulor, artilleriprojektiler och en hästsko från det svenska kavalleriet har grävts upp på platsen.

– Slaget vid Fyllebro var det som vände det skånska kriget, som gjorde att Sverige lyckades behålla de här delarna av landet. Att förstöra en sådan plats genom att vräka bort jorden och sabotera möjligheterna att göra slagfältsarkeologiska undersökningar är oförsvarbart ur ett historiskt perspektiv, säger Dick Harrison, till Hallandsposten.

Harrison menar att det kan finnas många flera fynd i marken som man absolut bör undersöka i framtiden. I området har det byggts en trafikled, bensinmack, biltvätt och livsmedelbutik. Harrison ser detta som avskräckande exempel och uppmanar kommunen till att inte bygga mer.

Harrison påpekar att han inte har något emot att en moské byggs i Halmstad. Han säger till Hallandsposten att han inte vill användas som ett slagträ i en islamofobisk debatt, men att bygga moskén på det gamla slagfältet vore ett stort misstag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag