Historiska sveket: Lööf och Björklund röstade nej till Kristersson

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 Nov 2018 2018-11-14
E-post 359

195 nejröster, 154 jaröster. Ulf Kristerssons (M) försök att bli statsminister var inte nära att lyckas. Förutom de rödgröna partierna gick även Allianskollegorna Centerpartiet och Liberalerna emot. Bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade för.

Direkt efter nederlaget pratade Ulf Kristersson om att det var den allvarligaste krisen för Alliansen och borgerligheten på mycket länge.

– Det är nog det största som hänt i borgerlig politik på 40 år, sade han.

Ulf Kristersson betonade återigen att hans ambition hade varit att driva allianspolitik med ett eller flera partier ur Alliansen och att han hade kunnat presentera en regeringsförklaring och en regering redan på fredag.

Ebba Busch Thor (KD) sade att hennes parti var beredda att sitta i regering.

Jan Björklund var känslosam i talarstolen när han förklarade att hans parti nu stoppar Ulf Kristersson från statsministerposten trots att man gick till val ihop som Alliansen. Björklund ser en högernationalism svepa över Europa och nämnde Donald Trump, Brexit, Ungern och Polen i sitt anförande.

– Jag och och partiet har de senaste veckorna utsatts för ett formidabelt hat, inte av den moderata partiledningen, men av den svenska högerns svans. Jag har inte upplevt något liknande under mina 25 år.

– Det är en tung dag att rösta emot en allianskollega.

Annie Lööf pratade om Vänsterpartiet och SD som två ”ytterkantspartier” och tyckte att övriga skulle kunna komma överens. Enligt Lööf så skulle det förslag som Kristersson hade med sig – en KD-M-regering – i praktiken innebära att man gjorde sig beroende av SD. Och det är otänkbart enligt Lööf för C.

Lööf listade några av de fel hon ser med SD.

– De ställer människor mot varandra. De väljer slutenhet i stället för samarbete. Dessutom är de tydliga med att de vill motarbeta liberalers inflytande, sade hon.

Jimmie Åkesson gjorde en poäng av att de andra partierna tvingas förhålla sig till SD. Vare sig de vill det eller inte.

– Jag är ledsen att ert gamla blocksystem inte fungerar där S och M bråkade lite om skatterna under valrörelsen och sossarna till slut vann, sade han och meddelade sedan att SD skulle rösta för Kristersson trots att det inte förts några samtal på partiledarnivå.

– Det gör vi för att slippa den ”vilda västern” som de liberala partierna bildat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag