Hitler förebild när Erdogan vill förändra Turkiets grundlag

Erdogan lyfter fram Hitlers Tyskland som ett bra exempel. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 1 jan 2016 2016-01-01
E-post 134

TURKIET Vid en presskonferens förklarade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han vill öka makten för presidentämbetet, alltså öka makten för sig själv. Han menar att det är görbart samtidigt som man behåller enhetsstaten. – Det finns redan exempel i världen. Man kan se det när man tittar på Hitlers Tyskland, förklarade Erdogan.

Turkiet president Recep Tayyip Erdogan anklagas ofta för att vara auktoritär och det senaste utspelet i media är inget undantag. Vid en presskonferens förklarade han att han vill se ett mer exekutivt presidentämbete, mot hur det fungerar idag där det turkiska ämbetet är mer av ceremoniell natur.

Det betyder att i praktiken att Erdogan vill att han själv ska få mer makt. På en fråga från en journalist om hur de ambitionerna går ihop med att samtidigt behålla den turkiska enhetsstaten svarade Erdogan att Hitlers Tyskland är ett exempel på att det fungerar.

– Det finns redan exempel i världen. Man kan se det när man tittar på Hitlers Tyskland, förklarade Erdogan enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han påpekade även att det finns fler fungerande exempel än just nazi-tyskland. Frågan om att reformera grundlagen i Turkiet står högt upp på agendan hos partiet AKP, det parti Erdogan företräder. Även oppositionspartierna vill se en ny grundlag, men de är inte lika positiva till Erdogans ambitioner att öka sin egen makt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag