Hittills bara SD-ledamöter i nätverk mot svenskfientlighet

Tobias Andersson (SD). Foto: Pressbild
  • Tisdag 10 Nov 2020 2020-11-10
E-post 804

SVERIGE Hittills är det bara sverigedemokrater som valt att gå med i Tobias Anderssons (SD) riksdagsnätverk mot svenskfientlighet. Något han menar är beklagligt.
– Det har ju beskyllts för att vara någon form av rasism att starta det här nätverket, men det är ju just vad vi vill motverka. Vi vill motarbeta rasism mot svenskar, säger han.

Det var Tobias Anderssons idé att starta ett nätverk mot svenskfientlighet i riksdagen.

– Det är en tanke som har varit med mig ett tag när jag sett hur det begåtts brott där man sett att det funnits tydliga svenskfientliga motiv. Där man valt ut offer på grund av etnicitet. Det är också ett växande problem. Det finns andra viktiga nätverk här i riksdagen bland annat mot hedersvåld. Då är det på sin plats att det finns även ett mot svenskfientlighet, sade Tobias Andersson tidigare till Nyheter Idag.

Läs mer: Startar nätverk i riksdagen mot svenskfientlighet: ”Behövs”

På måndagen hade nätverket sitt första möte och då visade det sig att enbart sverigedemokrater hade anslutit sig, trots att alla partier är välkomna.

– Jag tycker att det är beklagligt. Jag hade ju hoppats att man kunde få en uppslutning från åtminstone Moderaterna och Kristdemokraterna också som skulle kunna enas i problembeskrivningen att det finns svenskfientlighet i Sverige för det första, och för det andra att det är ett problem som vi behöver titta närmare på. Men tydligen är det bara sverigedemokrater som skriver under på den problembeskrivningen. Moderater har till och med benämnt nätverket som ”provocerande” och det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Andersson.

Han syftar på moderaten Lars Beckman som kom med följande kommentar när inbjudan till första mötet skickades ut:

Vad ska man dra för slutsats av det här?

– Jag har väl någon form av förståelse för att man kanske ser det som ett SD-initiativ, men jag tycker ändå att man då åtminstone inte borde fördöma det på det sättet man har gjort. Då borde man åtminstone vara lite passivt positiv. Men i det här fallet tycks det vara som så att ingen moderat och ingen kristdemokrat skriver under på problembeskrivningen, och det tycker jag är ett problem för då kommer vi inte komma så långt i att åtgärda den problematik som vi ser i samhället i dag med svenskfientlighet.

Har ingen annan än SD-are visat något intresse?

– Nej, inte för mig i alla fall.

Behövs det här nätverket även om ni inte får med några ledamöter från andra partier?

– Jag tycker att det är uppenbart att det behövs. Det har ju beskyllts för att vara någon form av rasism att starta det här nätverket, men det är ju just vad vi vill motverka. Vi vill motarbeta rasism mot svenskar, säger Andersson som menar att just den här formen av rasism inte har belysts tillräckligt.

– Rasism är vi ju alla emot när man pratar om det i en vidare bemärkelse. Men när man pratar om svenskfientlighet stöter man helt plötsligt på patrull från allt från vänsterpartister till moderater. Då tycker jag att det finns ett värde i att explicit fokusera på den frågan i och med att den är så dåligt belyst i nuläget.

Nätverkets syften

• Att i riksdagsarbetet och övrigt politiskt arbete öka kunskapen om svenskfientlighet i dess olika former.

• Att skapa opinion i syfte att motarbeta svenskfientlighet i samhället.

• Att ge upprättelse till svenskar som utsatts för svenskfientlighet.

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag