”Hjälp mig! Släpp mig!” – Chockerande video visar kvinna i Iran som grips av shariapolis eftersom hon bär fel slöja

Bild: Skärmdump
Bild: Skärmdump
  • Måndag 21 aug 2017 2017-08-21
E-post 4268

IRAN Videobilder som visar hur en kvinna desperat skriker på hjälp efter att ha gripits av Irans ”moralpolis” publicerades under kvällen på Facebook.

Videon har lagts upp på internet av aktivistgruppen My Stealthy Freedom som slåss för iranska kvinnors rätt att slippa bära slöja.

– Hjälp mig! Släpp mig! skriker kvinnan i videon.

Men det hjälper föga. Hon släpas iväg av så kallade moralpoliser som ska säkerställa att Irans strikta sharialagar efterlevs. Det är oklart vad som händer med kvinna efter gripandet.

Kvinnan i videon bär visserligen slöja, men moralpoliserna anser att den är ”oanständig”. En ”oanständig hijab” som det kallas i Iran är en slöja som inte anses skyla tillräckligt mycket av kvinnans huvud, hår och ansikte.

”Som denna video ännu en gång visar, påtvingad hijab är INTE en del av vår kultur. Det är en del av och ingår i diskriminerande lagar. Vi måste vara högljudda och fördöma det”, skriver My Stealthy Freedom.

Slöjtvånget i Iran infördes successivt från det islamistiska maktövertagandet 1979 och åren därefter. Under 1930-talet var situationen den omvända, då var slöjor totalförbjudna i Iran och kvinnor som bar dem ändå riskerade att få dem avslitna av polisen.

Kritiserade Sverige

I februari i år riktade My Stealthy Freedom skarp kritik mot Sveriges regering i samband med ett svenskt ministerbesök i Iran. Anledningen var att de kvinnliga delegaterna lydigt tog på sig slöja när de besökte landet.

”Varför lyder de här västerländska kvinnliga politikerna denna diskriminerande lag när miljoner iranska kvinnor riskerar sina liv varje dag när de motsätter sig slöjtvånget?” skrev aktivistgruppen i ett uttalande som senare fortsatte:

”När västerländska kvinnor lyder slöjtvånget utan att utmana det så resulterar det i att den iranska regeringen ökar förtrycket av de egna kvinnorna. Västerländska kvinnor legitimerar denna diskriminerande lag bara genom att inte utmana den”.

De svenska delegaterna lät sig dessutom villigt fotograferas iförda slöjorna av det statliga iranska propagandaorganet Islamic Ideology Dissemination Organization (IIDO). Bilderna på de svenska regeringsdelegaterna iförda slöjor fick stor spridning såväl i Sverige som internationellt.

Vilka tror du gör mest för kvinnors rättigheter?
2463 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag