Hjärnan bakom terrordådet i Paris död – Nya razzior i Frankrike

Abdelhamid Abaaoud dödades vid gårdagens polisrazzia i Paris.
  • Torsdag 19 nov 2015 2015-11-19
E-post 1

FRANKRIKE 28-årige Abdelhamid Abaaoud, hjärnan bakom terrordådet i Paris förra veckan, är död. Han omkom i samband med polisrazzian i Parisförorten St. Denis tidigt igår morse, rapporterar bland annat Reuters.

Abaaoud var efter fredagens terrordåd Europas mest jagade man. Den sönderskjutna kroppen efter den belgiske medborgaren identifierades med hjälp av hans fingeravtryck.

”Det var hans kropp vi hittade i byggnaden, perforerad av föremål”, sade åklagaren i ett uttalande under torsdagen. Det är oklart om Abaaoud sköts ihjäl av polisen eller om han omkom av att ha utlöst ett bombbälte.

Den 28-årige jihadisten föddes 1987 i Sint-Jans-Molenbeek, en förort till Bryssel med knappt 100 000 invånare. Hans föräldrar hade tolv år tidigare invandrat till Belgien från Marocko.

Sint-Jans-Molenbeek, som tidigare var en industriförort, har under 2000-talet blivit känt som ett invandrardominerat islamistfäste. I juni 2011 tvingades företaget BBDO, ett internationellt marknadsföringsföretag, lägga ned verksamheten i området efter att företagets anställda vid mer än 150 tillfällen attackerats på väg till och från jobbet.

Bland europeiska säkerhetstjänster var Abaaoud ökänd långt innan fredagens terrordåd. 2013 tog han med sig sin då 13-årige lillebror till Syrien för att lära upp honom till att bli jihadist. För det dömdes han för människorov och i juli i år dömdes han i sin frånvaro till 20 års fängelse för terrorbrott.

Att Abdelhamid Abaaoud kunnat återvända till Europa och kunde planera och genomföra de terrordåd som krävde mer än 130 människors liv kom som en överraskning för Europas säkerhetstjänster som trodde att den 28-årige jihadisten var kvar i Syrien.

Den 26-årige terroristen Salah Abdeslam, som var en av dem som genomförde terrordåden i fredags, är fortfarande på fri fot och jagas ännu av polisen. Under torsdagen genomfördes dessutom nya polisrazzior i den franska huvudstaden i jakten på fler misstänkta terrorister.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag