Hobbyn som bär sig – så tjänar du 12 500 kronor skattefritt

Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 29 jul 2020 2020-07-29
E-post 139

I ett pressmeddelande berättar Skatteverket att du kan dryga ut din inkomst med 12 500 kronor genom att sälja överskottet från bärplockning. Friheten från skatt gäller även om du har en annan inkomst från förvärsarbete. Men det finns begränsningar med vad du kan göra med de skattefria bären, berättar myndighetens rättsliga expert Pia Blank Thörnroos för Nyheter Idag.

Just nu växer det fullt med blåbär i de svenska skogarna och flera medier har rapporterat om att det saknas arbetskraft för att plocka bären. En stor anledning beror på coronaviruset som hindrar säsongsarbetare från att komma till Sverige. Många arbetslösa som bor i Sverige upplever bärplockning som antingen för tråkigt, slitsamt eller olönsamt för att de ska motivera dem att ge sig ut i skogen.

Men nu meddelar Skatteverket i ett pressmeddelande att det finns incitament att trots allt ge sig ut i lingonsnåren. Som privatperson har du rätt att sälja bär upp till ett värde av 12 500 kronor helt skattefritt, förutsatt att du har plockat bären själv. Detta gäller oaktat övrig inkomst från förvärsarbete.

Men det finns begränsningar. Bären måste säljas som de är berättar Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

– Det är bara bären som får säljas. Du får inte göra sylt av bären och sälja det skattefritt, då blir det en förädlad produkt och då är det mycket möjligt att det börjar bli näringsverksamhet om det är en sådan omfattning. Det är bara bären som får säljas, det handlar inte om förädling.

Ett kilo rensade blåbär säljs till privatpersoner för ungefär 75 kronor. För att tjäna ihop 12 500 kronor skattefritt behövs isåfall ungefär 167 kilo blåbär plockas. Lyckas man plocka två kilo bär i timmen skulle det ge en effektiv skattefri timpeng om närmare 149 kronor i timmen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag