Hoda vägrar jobba – vill inte följa Securitas klädkod

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Torsdag 10 maj 2018 2018-05-10
E-post 4523

SVERIGE När Hoda fick valet mellan att jobba eller bära slöja valde hon det senare, uppger Aftonbladet. Nu hotar hon med att gå till Diskrimineringsombudsmannen, men arbetsgivaren Securitas står på sig.

Aftonbladet har intervjuat 21-åriga studenten Hoda, som har jobbat extra som väktare på Securitas – och bär slöja. Nu har företaget infört en ny neutralitetspolicy som innebär att anställda inte får ha slöja. Det fick hon veta genom några slöjbärande tjejer som nekades jobb.

Hoda fick då välja mellan att ta av slöjan eller sluta, och hon valde det senare. Det fanns inte en chans att hon skulle följa den nya klädkoden och sluta bära den islamiska huvudduken på jobbet.

– Det tänker jag absolut inte göra. Hade Securitas värnat om mina kunskaper och goda arbete hade de kämpat för att bevara min kompetens. Istället så anses min slöja vara ett hinder, när jag själv inte tycker det, säger Hoda till Aftonbladet.

– De talas i Sverige om att det ska befria oss kvinnor från något slags förtryck, men det är ju de själva som förtrycker genom att göra så här. Jag är så otroligt besviken.

Nu funderar Hoda på att ta ärendet till Diskrimineringsombudsmannen. Ronny Fredriksson, presschef på Securitas, säger att företaget kunde ha gjort ett bättre jobb att informera Hoda om den nya policyn.

Kan hon få några andra arbetsuppgifter? frågar Aftonbladet.

– Inte i uniform, svarar Ronny Fredriksson.

Läs även: Österrike planerar förbud mot slöja i skolan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag