Expo varnar: Högerextremister kan gå framåt på supervalsdag i Tyskland

Till höger: Frauke Petry Foto: Metropolico.org (CC-BY2.0)
  • Torsdag 10 mar 2016 2016-03-10
E-post 126

TYSKLAND I Tyskland förmodas ”högerextrema partier” nå valframgångar under supervalsdagen på söndag. I flera av landets delstater väntas de stärka sina mandat.

Det är tidningen Expo som gjort en kartläggning av stödet till vad de menar vara högerextrema partier, i samband med de val som ska hållas i delstaterna Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg på ”supervalsdagen” den 13 mars. Delstaterna har sammanlagt 17 miljoner invånare.

Största vinnaren spås partiet Alternative für Deutschland (AfD) bli, med över 10 procent av rösterna i de tre delstaterna. Detta är något som kan försvåra bildandet av stabila regeringskonstellationer då de andra stora partierna inte vill samarbeta med uppstickarpartiet. AfD:s partiledare Frauke Petry är skandalomsusad, inte minst i samband med uttalanden om att polisen borde ges tillstånd att använda skarpa skott mot illegala immigranter som tar sig över gränsen från Österrike.

Partierna i fråga har sin största väljarbas i forna DDR, där de alltsedan den tyska återföreningen 1991 haft grogrund i ett folkligt missnöje över förbundsrepublikens politik. Nazistpartiet NPD, som inte satsar på att få några mandat i västra Tyskland, storsatsar i Sachsen-Anhalt den 13 mars och hoppas få mer än 5 procent vilket är spärren för att få mandat i delstaten.

Samtidigt finns hinder för NPD:s planer inför valet i Sachsen-Anhalt, inte minst i form av en förbudsprocess i vilken myndigheterna försöker kriminalisera partiet. Därtill har kontroversiella yttranden från ledande personer i partiet med uppmaningar om bombattentat mot vänsterkvinnor väckt skandal. Desto bättre ser det ut att gå för i sammanhanget mer beskedliga AfD i delstaten. Enligt opinionsundersökningar har de gått förbi socialdemokratiska SPD i väljarstöd. Bara vänsterpartiet de Linke (21 procent) och kristdemokratiska CDU (30 procent) är större.

I AfD:s valplattform finns bland annat ett restriktivare flyktingmottagande, ökad gränskontroll och införande av medborgargarden bland punkterna. Partiledarens olika utspel har enligt Expo visat sig ha stöd bland många i den tyska opinionen, samtidigt som de skapat viss misstämning hos partiföreträdare som tror det kan hindra att andra partier ser AfD som ett regeringsfähigt alternativ för samarbete.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag