”Högern är antisemiter per definition”

Mona Sahlin. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Måndag 16 feb 2015 2015-02-16
E-post 1685

STOCKHOLM Det stormar runt den nationelle samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, efter en intervju på söndagen i SVT Agenda med anledning av bland annat händelserna i Köpenhamn. – Högern är antisemiter per definition, förklarade hon.

Efter terrordådet som skakade Danmark, där en av de ihjälskjutna personerna var jude, har händelsen dominerat medieflödet. På söndagskvällen intervjuades den nationelle samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, av SVT Agenda och sade då de bevingade orden som väckte reaktioner.

– Högern, som är antisemiter per definition, förklarade Mona Sahlin i ett längre resonemang om extremism.

Sahlin berättade vidare om sitt arbete mot våldsbejakande extremism som fokuserar på att vara förebyggande och fånga upp potentiella terrorister i samhället. En av hennes åtgärder i detta arbete är ett utbildningsmaterial som heter ”samtalskompassen”, berättade hon. Andra exempel var att exempelvis klottersanerare ska kunna känna igen symboler från ISIS och Svenska Motståndsrörelsen.

”Du är inte min nationelle samordnare”

Nu möter Mona Sahlin blytung kritik för citatet som blev en snackis i sociala medier under söndagskvällen. En av dem som rasar över Sahlin är den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm på Ledarsidorna, som redan i rubriken slår fast att ”du är inte min nationelle samordnare”.

– Du sprider tvärtom konspirationsteorier värdiga en viss propagandaminister. Du förtog, med din prestation, vår statsministers annars goda framträdande ikväll. Nu visade du korten. Jag mår illa, skriver Westerholm på ledarsidorna.

Även på twitter stormar det efter Sahlins citat om att högern per definition är antisemiter. Nedan ser du några tweets i urval som reagerar på det som sades i SVT Agenda.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag