Högerpopulistiska FPÖ största parti bland arbetare och unga i Österrikiska valet

Partiledare för FPÖ, Heinz-Christian Strache. Foto: WIkimedia commons
  • Måndag 16 okt 2017 2017-10-16
E-post 261

ÖSTERRIKE En överväldigande majoritet av arbetare, 59 procent, i Österrike röstade på högerpopulistiska FPÖ enligt en valanalys från opinionsinstitutet, SORA. Undersökningen visar att klyftan är stor mellan de stora partierna och FPÖ. Partiet tar hem arbetare, unga och människor oroade över framtiden.

Enligt en valanalys från det österrikiska opinionsinstitutet SORA är det högerpopulistiska FPÖ störst parti bland arbetare i Österrike.

I valet som hölls i Österrike söndagen den 15 oktober trädde den unga Sebastian Kurz från det konservativa ÖVP fram som valets tydliga vinnare. Ett parti som också gick starkt framåt var det högerpopulistiska FPÖ som gick från 20,5 procent i valet 2013 till 27,4 procent i valet 2017. Detta gör att partiet går om det socialdemokratiska SPÖ som fick 26,7 procent av rösterna i valet 2017.

FPÖ har profilerat sig som ett högerpopulistiskt parti som står för en skärpt migrationspolitik, lägre skatter och en fungerande välfärdsstat. Partiet har även profilerat sig som beskyddare av en österrikisk identitet.

En valundersökning från SORA visar nu statistik över vilka frågor som väljarna ser som viktigast och hur olika grupper röstar. FPÖ är störst när det kommer till arbetare, 59 procent av arbetare röstade på FPÖ, samma siffra för socialdemokratiska SPÖ är 19 procent.

FPÖ dominerade även bland de yngre väljarna. Av väljare i åldern 16 till 29 röstade ungefär 30 procent på FPÖ. Samma siffra för de konservativa ÖVP var 28 procent och för SPÖ 17 procent.

FPÖ tog även hem den största andelen av väljare som är pessimistiska inför framtiden, hela 42 procent av de väljare som ser på framtiden negativt röstade på FPÖ. Optimisterna togs hem av SPÖ, 41 procent av de som ser på framtiden positivt röstade på socialdemokraterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag