Högg ihjäl två inkräktare – frias från dråp: ”Trängd och rädd”

Bild: Polisens Förundersökningsprotokoll
  • Fredag 5 maj 2023 2023-05-05
E-post 0

Den man som högg ihjäl två personer som bröt sig in i hans lägenhet i Ulricehamn i september förra året frias från dråp, rapporterar TT.

Mannen döms visserligen för narkotikabrott efter att polisen hittat 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabis som han slängt ut från lägenheten, men då han suttit häktad sedan i höstas anses straffet för det brottet avtjänat.

Det var natten till den 22 september som två unga män klättrade upp till en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn. Männen krossade rutan till balkongdörren och tog sig in i lägenheten, där lägenhetsinnehavaren och hans flickvän befann sig.

Inkräktarna gick till angrepp mot lägenhetsinnehavaren, som emellertid beväpnat sig med kniv, och högg ihjäl de båda männen.

Lägenhetsinnehavaren erkände att han högg ihjäl de båda männen, men hävdade att det skett i nödvärn, en linje Borås tingsrätt gått på i och med den friande domen.

– Tingsrätten har, när det gäller dråpåtalet, ansett det visat att 22-åringen varit så trängd och rädd, att han inte haft någon tid att överväga alternativ eller handla annorlunda. Trots den väldigt olyckliga utgången anser vi att han ska gå fri, säger rådman Niina Andersson i ett pressmeddelande.

Bakom angreppet mot den friande mannen fanns en konflikt om narkotikahandel, och tre andra personer, två män och en kvinna, döms för brott i samband med händelsen.

Två män som befann sig i trapphuset när de båda männen bröt sig in i lägenheten genom balkongdörren döms för att ha försökt råna lägenhetsinnehavaren. En man i 20-årsåldern döms till 2 år och 6 månaders fängelse för försök till rån samt misshandel av en person som konfronterade dem i trapphuset.

En man som var 17 år gammal vid händelsen döms till ungdomsövervakning i 9 månader för försök till rån, medan en kvinna i 20-årsåldern döms till skyddstillsyn och två månaders fängelse för medhjälp till rånförsök.

Läs även: Högg ihjäl två som invaderade hans hem – åtalas för dråp: ”Jag försöker bara överleva”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag