Högg ihjäl två unga kvinnor efter att ha ropat ”Allahu akbar” – släpptes av polis dagen före morden

Gud är vassast. Montage: Nyheter Idag
  • Måndag 2 okt 2017 2017-10-02
E-post 371

FRANKRIKE Den man som på söndagen högg ihjäl två unga kvinnor i Marseille i vad som beskrivs som ett islamistiskt terrordåd släpptes av polis bara dagen före attacken.

Det var strax efter halv två-tiden på söndagseftermiddagen som en man på järnvägsstationen Saint-Charles i Marseille i södra Frankrike reste sig från bänken han satt på, ropade ”Allahu akbar”, Gud är störst, och slängde sig över en ung kvinna bakifrån och skar halsen av henne. Efter att ha börjat avlägsna sig från platsen sprang han tillbaka och angrep en annan ung kvinna med frenetiska knivhugg. Mannen sprang sedan mot tre ditrusande militärer som sköt ihjäl honom efter att han ignorerat deras uppmaningar att stanna.

Offren var kusiner och den ena av dem studerade till läkare i staden; den andra var på besök hos henne över helgen.

Antiterrorism-åklagare François Molins har bekräftat att det rör sig om ett misstänkt terrordåd och att gärningsmannen verkligen ropat ”Allahu akbar”, vilket i tidig rapportering om dådet inte var säkerställt. IS tog på söndagskvällen på sig dådet och påstod att gärningsmannen var en av ”islamiska statens soldater”. Molins påpekar dock att det i nuläget inte har upptäckts någon konkret koppling mellan gärningsmannen och IS.

Två dagar tidigare blev gärningsmannen omhändertagen av polis i närheten av Lyon misstänkt för snatteri på ett varuhus men släpptes utan åtgärd dagen före dådet. Han ska ha uppvisat ett tunisiskt pass, men enligt polisen har hans fingeravtryck kopplats till sju olika alias, och hans identitet är tills vidare okänd. Han uppges vara mellan 30 och 35 år gammal och av nordvästafrikanskt ursprung. Polisen hoppas att en mobiltelefon som återfanns på mannen ska visa mer om vem han än och vilka kontakter han haft.

I Frankrike har rått undantagstillstånd sedan 2015 vilket innebär att säkerhetsstyrkor har vidare befogenheter än annars, och den militär som sköt ihjäl gärningsmannen var en av 7000 soldater som i en del av Operation Sentinelle är utkommenderade till högriskplatser i landet.

Den franska nyhetsbyrån AFP har tidigare uppgett att sedan 2015 har 239 människor i Frankrike mördats av muslimska terrorister.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag