Högsta Domstolen beslutar om kommentarsfält

  • Onsdag 19 mar 2014 2014-03-19
E-post

Högsta Domstolen (HD) har nu fattat ett avgörande beslut om hur lagen som reglerar ansvaret för kommentarsfält skall tolkas.

HD:s beslut är att kommentarer som görs av användare skall räknas som en separat del från webbplatsen och att ansvaret för deras innehåll inte faller under ansvar för utgivaren eller ägaren av en webbplats.

Det här innebär att webbplatser som erbjuder kommentarsmöjligheter inte längre behöver vara rädda att behöva stå till svars för de åsikter som enskilda personer yttrar i kommentarsfälten. Istället är det den enskilda personen som bär ansvar för sina egna publiceringar, oavsett var dessa sker. Det har avgörande betydelse i exempelvis förtalsmål eller hets mot folkgrupp.

”Högsta domstolen anser i sitt beslut att det är möjligt att betrakta information som tillförs av en utomstående användare i anslutning till en grundlagsskyddad databas som en egen databas i yttrandefrihetsgrundlagens mening.  Förutsättningen för det är att det tydligt framgår för användarna dels att utgivaren tillåter att utomstående utan föregående åtgärd kan tillföra information till webbplatsen, dels vilken information det är som i så fall inte omfattas av utgivarens ansvar. Grundlagsskyddet för den databas över vilken utgivaren ensam råder består då.”

Högsta Domstolen

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag