Högsta domstolen: Brottsligt att bruka cannabis mot smärta

Foto: Polisen
  • Måndag 20 Nov 2017 2017-11-20
E-post 622

STOCKHOLM Han var 15 år när han bröt nacken i en Mc-olycka. Han blev förlamad från bröstet och nedåt och inget läkemedel hjälpte mot smärtorna. Därför började han odla cannabis. Han friades av tingsrätten, men nu slår Högsta domstolen fast att det är ett brott. 

Det är brottsligt att bruka cannabis mot smärta, det slår högsta domstolen fast.

Fallet som tagits ända vägen upp till högsta domstolen, handlar om en man som bröt nacken vid 15 års ålder i en MC-olycka. I olyckan blev mannen förlamad från bröstet och nedåt.

Hans smärtor var mycket svåra och lindrades inte av läkemedlen han fick tillgång till. Därför började han odla och bruka cannabis, för att lindra sina smärtor.

Redan 2015 togs hans fall upp av Västerås tingsrätt, som friade mannen med motiveringen att han ”befunnit sig i en nödsituation”. Domen överklagades dock till Svea Hovrätt som istället fann det lämpligt att döma den förlamade mannen till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott.

Nu har högsta domstolen avgjort ärendet genom att slå fast att det är brottsligt att bruka cannabis för att lindra sin smärta.

Mannen har däremot sedan tidigare fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept. Därmed kommer inte Högsta domstolens beslut ha större betydelse för just honom, men domen kan komma att få effekt för hur polisen hanterar cannabis som odlas i liten skala i syfte att användas för personligt bruk.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag