Högutbildade invandrare med arbete utvisas i större utsträckning

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Tisdag 21 mar 2017 2017-03-21
E-post

SVERIGE De har jobb, de är högutbildade och de vill arbeta i Sverige. Men Migrationsverkets hårdare linje har ökat risken för att den hett eftertraktade arbetskraften kan komma att utvisas. Redan nu har andelen avslag för arbetstillstånd fördubblats. ”De här siffrorna kommer att fortsätta att öka. Det har legat många ärenden på hög””, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare till Dagens Industri.

Det är Di Digital som berättar att dubbelt så många högutbildade invandrare med jobb nu utvisas ur Sverige av Migrationsverket. Detta efter att reglerna om arbetstillstånd har skärpts. Det är avslagen på förlängningar av arbetstillstånden som fördubblats mellan åren 2015 och 2016. Siffrorna tar inte upp människor som söker uppehållstillstånd efter fyra års arbete i Sverige.

Dagens Industri har talat med Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, och hon är kritisk till att andelen avslag ökar.

– De här siffrorna kommer att fortsätta att öka. Det har legat många ärenden på hög, säger hon.

Att mängden avslag har ökat beror på tuffare krav från Migrationsverket vad gäller anställningsavtal, exempelvis lönenivåer och försäkringar. En översyn av regelverket kan vara på gång enligt Morgan Johansson (S).

– Det är ställt bortom allt tvivel att reglerna behöver ändras. Personer som svenska bolag behöver för att kunna fortsätta växa och utvecklas i Sverige kastas ut, poängterar Rankka till Dagens Industri.

Även i sociala medier är kritiken stor mot att högutbildade invandrare med arbete får avslag på arbetstillstånd. I några kommentarer görs jämförelser med annan form av invandring där Sverige inte lika uppenbart drar nytta.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag