Höll fast åldring med rumpan så att kumpanen kunde stjäla plånboken

Brigitte Grönfors och Regina Nyman. Foto: Polisen
  • Onsdag 28 aug 2019 2019-08-28
E-post 1325

STOCKHOLM De två kvinnorna såg att den äldre mannen tog ut pengar i bankomaten, och genom att fejka ett missfall fick de honom att skjutsa dem till sjukhuset. Resan blev dock inte lång, och när de stannade bilen satte sig den ena kvinnan på honom så att den andra kunde plocka på sig hans plånbok. Tack vare ett rådigt ingripande från allmänheten kunde kvinnorna gripas, och idag föll domen.

I slutet av juli begav sig en man i 80-årsåldern till Fittja centrum för att ta ut pengar, men medan han stod vid bankomaten upptäckte han att två kvinnor verkade observera honom. Han tänkte inte mycket mer på det, men när han senare skulle åka hem träffade han de två kvinnorna vid bilen. De bad honom att köra till ett sjukhus eftersom en av dem var gravid och hade ont i magen.

Mannen gick med på att skjutsa dem, men efter att ha kört en kort stund bad de honom att återvända till Fittja centrum för att möta den gravida kvinnans make. När bilen stannat klev kvinnan i baksätet ur och öppnade dörren till förarsätet, varpå hon satte sig i mannens knä för att låsa fast honom medan kvinnan i passagerarsätet ryckte åt sig hans plånbok.

Sin ålder till trots jagade mannen efter dem och fick tag i kvinnan som tagit plånboken och höll fast i henne i håret. Det blev ett tumult och enligt mannen blev han biten i handen, men rättsläkarens bedömning är att skadan han uppvisar sannolikt uppstått genom att hans armbandsur tryckts hårt mot handryggen.

Flera personer i grannskapet hörde mannens rop på hjälp och kom för att undsätta honom.

– Jag frågade gubben är du okej? Ja och att två tjejer har rånat mig och sprang ditåt och pekade. Jag sprang iväg upp för trappan in på innergården och mötte min granne och frågade om han sett två tjejer springa och han hade precis sett två tjejer springa. Jag sa kom de har rånat en gubbe vi måste gripa dem. Så sprang vi efter och grep dem, berättar ett av vittnena som ingrep.

Allmänheten kunde kvarhålla de högljudda kvinnorna tills polis anlände.

Kvinnornas egna versioner av det inträffade är inte helt samstämmiga, men de förnekar brott och menar att det var den äldre mannen som blev våldsam och att de bara försökte ta sig därifrån.

Idag föll domen mot kvinnorna. Brigitte Grönfors och Regina Nyman döms mot sitt nekande till 14 månaders fängelse. Regina Nyman dömdes samtidigt för försök till stöld, vilket motsvarar ytterligare en månad i fängelse, men på grund av mängdrabatten slipper hon straff för det brottet. Båda dömda är finska medborgare.

Kvinnorna skall gemensamt betala ett skadestånd om 10 400 kronor till den äldre mannen.

Läs mer: Kjolarna döljer en hemlighet – bildextra

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag