Hölls fånge i migranthus – åklagaren yrkade inte på utvisning för dömda

Foto: Polisen
  • Torsdag 28 Nov 2019 2019-11-28
E-post 1569

ÖSTERSUND Idag föll domen mot fem afghanska medborgare som höll en 21-årig man fången i tre dagar medan han utsattes för både fysisk och psykisk misshandel. Det är omöjligt att säga vad som hade kunnat inträffa om han inte tagit chansen att fly när möjligheten yppade sig.

Den 8 maj var ett äldre par ute och promenerade i närheten av Attefallshusen i Valla i Östersund som uppfördes för att härbärgera migranterna som kom 2015 och framåt. Plötsligt får de syn på en ung man i tunna kläder och utan skor som springer mot dem. Han är skärrad, vild i blicken och säger att han varit kidnappad. De hjälper honom i säkerhet och tillkallar polis.

Den unge mannen berättar att han i tre dagar hållits fången i ett av husen och blivit hotad och misshandlad i syfte att pressa honom på pengar. Enligt honom själv rörde det sig om en ”bananskuld” – en påhittad skuld – men det är svårt att avgöra om den biten är sann. Alla inblandade, inkusive offret för kidnappningen, har ett kriminellt förflutet och har på olika sätt varit involverade i droghandeln i Östersund.

Brottsoffret uppger att afghanerna som hållt honom fången varit ute efter honom en längre tid och skall tidigare har försökt klippa av honom lillfingret med en grensax. Den här gången lurades han till ett möte, och sedan han under hot förts till huset satt han den mesta tiden fastlåst med ett handfängsel på sovloftet. Han blev slagen flera gånger och bränd på tungan med en upphettad tesked, och han fick också ta emot hot om att han skulle få en batong uppkörd i anus och att han skulle knivhuggas.

Efter ett par dagar kallades en av hans vänner till huset för att betala fångens skuld. Vännen hade inga pengar men tog ett snabblån om 20 000 kronor för att ge till kidnapparna. I förhör berättar han hur han upplevde 21-åringen vid tillfället.

– Han är livrädd. Han sitter och nästan grinar, det rinner tårar och läpparna darrar. Han stammar och kan knappt prata, berättar vännen.

Pengarna hann dock inte betalas eftersom 21-åringen nästa dag lyckades rymma. Tack vare att hans kidnappare lät honom själv sätta på sig handfängslet gjorde han det lite lösare, och när det bara var han och en annan person – som låg och sov – i huset tog han sig loss, kröp ut genom ett fönster, klättrade ned från taket och sprang mot sin räddning.

Idag dömdes fem afghanska medborgare i åldrarna 20–26 år. Fyra av dem döms för människorov och försök till grov utpressning till fängelse mellan 4 år och 5 år och 5 månader. Den femte döms till två års fängelse för medhjälp till människorov.

Åklagaren hade inte yrkat på utvisning för någon av dem.

Toppen av ett isberg

Ingen av afghanerna framstår som någon storspelare på narkotikamarknaden, men det finns tydliga kopplingar mellan dem och personer i kriminella nätverk som misstänks stå för en ansenlig del av narkotikahandeln i regionen. Några har av allt att döma varit på plats i huset medan 21-åringen hölls fången där, men de har inte kunnat bindas med säkerhet till de brottsliga gärningar som omfattats i detta mål.

En förundersökning har emellertid inletts mot två personer misstänkta för bland annat underlåtenhet att avslöja brott, men deras identiteter omfattas i nuläget av sekretess.

Nyheter Idag söker de två åklagarna för att få svar på varför de inte yrkade på utvisning.

Läs även: Afghansk mobb misshandlade homosexuell på HBTQ-certifierat asylboende – ”De manglade ned honom”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag