”Hoppas att det kan öppna dammluckorna” – Sverigedemokraterna värvar opinionsbildaren Jonas Andersson

Foto: Privat Jonas Andersson kandiderar för Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2018. Bilden är från ett besök i riksdagshusets kammare.
  • Onsdag 28 feb 2018 2018-02-28
E-post 290

SKELLEFTEÅ 2010 skrev ungdomspedagogen Jonas Andersson om åldersbedömningar av ensamkommande på den numera insomnade debattsidan Newsmill. Sedan dess har han debatterat migrationsfrågor och även på senare tid frågor om trygghet, brott och straff samt yttrandefrihet – ofta via sin Facebooksida. Nu gör han debut som politiker i SD-färger.

Nyheter Idag når Jonas Andersson på tisdagskvällen. Då har han precis offentliggjort sin kandidatur i ett långt Facebookinlägg som kan läsas här. Han finns nu med i Sverigedemokraternas valberednings förslag till riksdagslista. Den slutgiltiga listan beslutas på partiets valkonferens mellan den 16 och 18 mars.

När bestämde du dig för att kandidera?

– Det slutgiltiga beslutet tog jag i mitten av januari. Det var summan av flera saker. Den perfekta stormen. Det hände mycket på Facebook, det var mycket avstängningar. Sedan träffade jag några sd-toppar och diskuterade det här med kandidaturen. De verkade vettiga och vi hade ett väldigt bra samtal, säger Jonas Andersson.

Han fortsätter:

– Jag känner någonstans att jag nåt vägs ände. Läget är lite för allvarligt att bara sitta och tycka saker på Facebook. Man måste få något gjort i stället. Då är att gå in i politiken ett sätt att påverka. Att göra något, säger Jonas Andersson.

Varför föll valet på Sverigedemokraterna?

– Av flera anledningar egentligen. Jag har länge stått närmast SD och M. Någonstans däremellan. Men Sverigedemokraterna är ett mycket mer genuint parti. De är mer äkta.

Han är kritisk till övriga riksdagspartier.

– Det är sju partier som sett till att vi är där vi är i dag. Varför ska jag då lita på de andra partierna när det är de som är ansvariga. I stället för det parti som hela tiden varnat för den här utvecklingen, frågar Jonas Andersson retoriskt.

Jonas Andersson är född och uppvuxen i Skellefteå med examen som fritidspedagog med inriktning mot ungdomar. Han har under flera år jobbat med ensamkommande barn på HVB-hem och stödboenden. Han beskriver sig som en ”medel-Andersson”, gift och med fem döttrar.

– Dem är jag är väldigt rädd om, de är det bästa jag har. Det är klart att jag är rädd för deras framtid. Det är något som oroar mig. Det börjar bli ett överskott av män som är ett problem, säger han.

Han blev känd redan 2010 för en bredare publik efter en debattartikel om åldersbedömningar av ensamkommande på sajten Newsmill.

– Jag såg att många var betydligt äldre än de var och skrev om att göra åldersbedömning så att inte unga barn ska behöva bo med vuxna.

Därefter har det blivit ett antal debattartiklar i olika medier för Jonas Andersson. Ofta kring migrationsrelaterade frågor. Det är också ett område han tänker ägna sig åt om han kommer in i riksdagen. Trygghetsfrågor är också viktiga.

Yttrandefriheten är en annan fråga som Jonas Andersson säger sig vurma för.

En del som är kritiska till Sverigedemokraterna skulle kanske säga att Sverigedemokraterna inte är ett parti som är någon försvarare av yttrandefrihet. Vad säger du till dem?

– Jag har aldrig sett något som tyder på det. Och skulle det vara på det sättet så skulle jag stå upp för yttrandefriheten.

Efter att han offentliggjort sin kandidatur så har han fått många reaktioner – positiva sådana, berättar Jonas Andersson.

– Det är många som har hört av sig och gratulerat. Och inte bara gratulerat mig utan även att de gratulerat SD. Vilket är jättekul att höra såklart, säger han.

 

Nyheter Idag söker Sverigedemokraterna för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag