Hör Palmes legendariska totalsågning av C i kärnkraftsfrågan

Bild: David Castor/Firma Hagblom/CC0.
  • Torsdag 1 sep 2022 2022-09-01
E-post 329

Under sitt regeringsinnehav från 2014 har Socialdemokraterna under Stefan Löfven tillsammans med Miljöpartiet stängt 4 kärnkraftsreaktorer genom en massiv höjning av kärnkraftens effektskatt. Och Löfvens efterträdare som partiledare och statsminister Magdalena Andersson visar inga tecken på att lägga om den kärnkraftsfientliga S-politiken.

Då kan det vara uppfriskande att höra den tidigare S-ledaren och flerfaldiga statsministern Olof Palme skälla ut Centerpartiets dåvarande partiledare Torbjörn Fälldin efter noter i känrkraftsfrågan under partiledardebatten inför valet 1976.

I ett klipp som laddades upp på Youtube i maj 2009 läser en Palme i absolut toppform lusen av Fälldin som ville avskaffa känrkraften, som då stod för 30 procent av Sveriges energiförsörjning, en utskällning som lika gärna hade kunnat riktas mot dagens miljöpartister.

– Ni påstår att det går att göra utan att det får några konsekvenser i övrigt i samhället. Det skulle inte få några uppoffringar för medborgarna. Tvärtom, centern lovar större materiella förmåner än något annat parti.

Läs även: ”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

– Jag respekterar ju de här miljövännerna, för de säger ”alright, vi får ta hårda konsekvenser, hård planhushållning, sänkt levnadsnivå, allt detta ska vi planera fram. Vi tar konsekvenserna.” Men ni gör det inte, ni låtsas som ingenting sker.

– Tala istället om, ärligt, för det svenska folket, vad centerns energipolitik innebär. Säg till arbetarna och tjänstemännen, ”det blir inga 400 000 nya jobb som vi lovar på våra affischer, ni får realistiskt räkna med att ett par hundra tusen av era medlemmar får gå ut i arbetslöshet.”

– Säg till företagarna i små och medelstora företag och jordbruk, ”det är inte mycket lönt med alla förmåner vi erbjuder er, vi kan inte svara för den elektriska ström ni behöver för att bygga ut er produktion.”

– Säg till landets hushåll, ”ni får räkna med hårda ransoneringar för uppvärmning, för belysning, för tvättmaskin och andra hushållsmaskiner”. Då skulle budskapet hänga ihop.

Läs även: Palme 1980: ”Begränsa och kontrollera invandringen bättre”

Klippet med Palme uppmärksammades på torsdagen av Örebropartiets partiledare Markus Allard, som menar att klippet kommer från en tid ”då Socialdemokraterna ännu inte börjat hata produktiv befolkning.”

Debatten mellan Olof Palme och Torbjörn Fälldin hölls inför omkring 10 000 åskådare för 46 år sedan idag, den 1 september 1976 och har blivit känd som en av svensk politisk historias hetaste debatter, där den närvarande publiken ansåg att Palme tog hem segern medan den viktigaste delen, tv-tittarna, sympatiserade med Fälldin mot en Palme vars vassa ironier framstod som otrevliga i tv-rutan.

Den borgerliga koalition som leddes av Centerpartiets Torbjörn Fälldin vann det följande valet, och kärnkraften blev föremål för en folkomröstning där svenska folket fick välja mellan tre alternativ som alla innebar att kärnkraften avskaffades.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag