Hormonbehandlingar till barn med könsdysfori i USA

Bild: Freestocks.org
  • Måndag 15 apr 2019 2019-04-15
E-post 53

MINNEAPOLIS På grund medicinska och psykologiska behov hos transungdomar startar barnsjukhuset Children’s  i Minnesota en särskild klinik för att ge behandling och information till trans-ungdomar och deras föräldrar, rapporterar StarTribune.

Nästan 3 procent av Minnesota högskolestudenter identifierar sig som ett annat kön än sitt biologiska, och ofta vet barnen inte var de ska vända när de har frågor, säger doktor Angela Kade Goepferd, klinikens medicinsk chef, som börjar ta emot patienter den 22 april.

– Det vi verkligen vill ge är ett välkomnande plats att ställa frågor och bestämma vilka insatser barnen behöver, säger Goepferd.

Den nya kliniken kommer att erbjuda flera tjänster, inklusive konsultationer och terapi för att förbereda barnen för sin valda behandling. Kliniken kommer även ge hormonbehandlingar så att patienternas kroppar bättre överensstämmer med deras identifierade kön.

Läs även: Eberhard om barnoperationerna: ”Det här är den nya tvångssteriliseringen”

Goepferd menar att förseningar vid hanteringen av dessa frågor kan vara problematiska, och att vissa barn får bättre behandling om vården inleds före puberteten. Läkemedel som fördröjer puberteten eller menstruationen kan ge barnen tid att undersöka sin identitet, men kan inte användas när barn har nått dessa utvecklingsfaser.

– Puberteten är en permanent förändring som stämmer med deras kön som tilldelats vid födseln. För att upphäva pubertetens effekter krävs ofta dyra medicinska och kirurgiska procedurer. Så om vi hindrar dessa när de inleds, har vi bättre fysiska effekter, och ofta bättre psykologiska effekter, säger Goepferd.

Hormonbehandlingar till könsutmanade barn

Children’s ansluter sig till ett nationellt sjukhussystem som driver könskliniker för ungdomar och deras familjer.

Ett av de sjukhusen är Family Tree Clinic i St Paul, Minnesota som 2015 skapade ett hormonterapiprogram för transpatienter. Transpatienterna utgör nu 28 procent av klinikens patienter inom sexuell hälsa.

Family Tree Clinic säger att de välkomnar den nya barnkliniken Children’s, eftersom de redan tar patienter från sju stater och får samtal från hela landet.

En av de nöjda föräldrarna som låtit sitt barn genomgå behandling på Family Tree Clinic är Chika Griswold, mor till en tonårig flicka vid 13 års ålder inte kunde identifiera sig med något kön.

Idag, 15 år gammal, får flickan injektioner av testosteron för att gå igenom manlig pubertet och producera maskulina förändringar i röst, kroppsform och ansiktsbehåring.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag